Akibat tangan manusia

Islam adalah suatu agama yang syumul, lengkap dan sempurna bermula dari bangkit tidur hingga kita tidur semula.

 

Ajaran Islam meliputi segenap aspek kehidupan sosial, pendidikan, ekonomi dan lain-lain. Larangan Islam bukan sahaja sekadar haram dalam hal ibadat, bahkan merangkumi semua hal yang berkaitan kehidupan dunia dan akhirat.

 

Bercakap soal alam sekitar, Allah SWT telah menceritakan hakikat kerosakan muka bumi ini adalah berpunca daripada diri manusia itu sendiri, atas sebab sikap tamak haloba, mengaut keuntungan tanpa mengambil kira dan peduli tentang masa depan alam yang sedang kita diami ini.

 

Firman Allah Azzawajalla dalam Surah asy-Syura ayat 30 yang bermaksud:

“Dan apa juga yang menimpa kamu daripada sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (daripada perbuatan salah dan berdosa) dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar daripada dosa-dosa kamu.”

 

Allah telah menjadikan alam sekitar ini dengan sistem dan peraturannya yang tersendiri. Air sungai yang mengalir menerusi sistemnya mampu memberikan manfaat kepada seluruhnya makhluk-Nya yang terdiri daripada tumbuhan, haiwan dan manusia. 

 

Telah menjadi sunnatullah, bukit-bukau yang tersusun, gunung-ganang yang kukuh, semuanya terbina atas sistemnya yang baik.

 

Namun dek kerana ketamakan manusia yang tidak bertanggungjawab, merosak dan menghancurkan sistem aturan alam sekitar, yang akhirnya mengundang kesusahan dan bala bencana.

 

Maka atas kealpaan kita, Allah SWT yang Maha Berkuasa memberikan pengajaran kepada hamba-Nya dengan mendatangkan kesusahan berupa banjir, tanah runtuh dan lain-lainnya dengan tujuan agar manusia kembali sedar dan insaf akan perbuatan buruk yang tidak bertanggungjawab itu.

 

Firman Allah SWT dalam Surah ar-Rum ayat 41 yang bermaksud:

“Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia, (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka lakukan supaya kembali (insaf dan bertaubat).”

 

Menurut Ibn Abi Syaibah dan Ibn Jarir daripada Hasan, maksudnya Allah membinasakan mereka disebabkan dosa mereka di daratan dan lautan kerana perbuatan buruk mereka.

 

Demikian pula yang dimaksudkan kerosakan di darat dan di laut, dalam kitab tafsir al-Kasysyaf karangan al-Zamakhsyari, beliau menyatakan bahawa kerosakan di darat dan di laut seumpama kemarau, kelaparan, kekurangan hasil pada tanaman, kekurangan untung dalam perniagaan, berlaku kematian kepada manusia dan binatang, banyak kebakaran dan banjir, gementarnya pemburu dan penyelam (kembali tanpa hasil), hilangnya keberkatan daripada setiap sesuatu, sedikitnya manfaat pada perkara umum dan banyaknya mudarat.

 

Usaha memelihara dan menjaga ekosistem alam sekitar bukan sahaja terpundak di bahu pihak berkuasa, bahkan ia dituntut oleh Islam. Peranan saling menjaga dan memelihara anugerah yang tidak ternilai ini adalah menjadi suatu kewajipan bagi orang yang beriman.

 

Malah, ganjaran serta pahala yang besar di sisi Allah bagi mereka yang sedar akan kepentingan menjaga alam sekitar. Sebagaimana dalam sebuah hadis sahih riwayat Imam Bukhari dan Muslim, daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

 

“Tidak ada seorang Muslim pun yang menanam pokok atau mengusahakan pertanian lalu burung, manusia atau binatang memakan daripadanya kecuali akan menjadi sedekah untuknya.”

 

Berdasarkan hadis ini, dapat kita fahami bahawa menjaga alam sekitar dengan mengikut peraturan serta sistemnya yang bersifat sunnatullah, akan mendatangkan manfaat kepada makhluk lain dan hal tersebut dikira sebagai sedekah bagi kita yang menjaganya. Adalah besar tuntutan Islam dalam hal memupuk kesedaran menjaga dan memelihara alam sekitar.

 

Selain itu, terdapat juga beberapa larangan mencemar dan merosakkan alam sekitar oleh baginda Nabi SAW sewaktu berperang. Dalam sebuah hadis, baginda Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

 

“Dengan nama Allah, seranglah mereka yang kufur kepada Allah, janganlah kamu khianati atau berubah pendirian, jangan bunuh anak-anak kecil atau perempuan, atau orang tua, atau orang yang bertapa di biara, jangan kamu tebang kurma-kurma  atau pokok-pokok dan jangan kamu robohkan bangunan-bangunan (tempat kediaman).”

 

Dalam sebuah hadis yang lain, baginda Nabi SAW melarang kita daripada mencemarkan air. Sabda baginda Nabi SAW yang bermaksud:

“Jangan seseorang daripada kamu kencing dalam air yang bertakung, kemudian mandi menggunakannya.”

 

Ibn Hajar al-Asqalani dalam kitab Fathul Bari menyatakan bahawa larangan supaya tidak kencing di dalam air yang bertakung adalah supaya tidak menajiskan air, dan larangan daripada mandi menggunakannya adalah supaya ia tidak merosakkan kesucian.

 

Demikian bagaimana Islam sangat mementingkan penjagaan alam sekitar agar tidak dirosakkan, dicemari dan dimusnahkan akibat kehendak manusia yang bertuhankan keuntungan semata-mata.

 

Oleh yang demikian, marilah sama-sama kita mengambil langkah dengan penuh keinsafan dan kesedaran tinggi akan peri pentingnya menjaga dan memelihara alam sekitar.

 

Islam bukan hanya sekadar mengajar solat di masjid, tidak hanya sekadar belajar rukun iman dan Islam, bahkan memerintahkan kita untuk mengambil peduli akan anugerah alam yang dikurniakan oleh Allah yang tiada tolok bandingnya jika dinilai. Semoga Allah merahmati dan memberkati kita semua.

 

Muhammad Faidhi Azis
Pegawai Masjid dan Guru Takmir JAIPs

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia