Sultan Brunei Kini Pemerintah Paling Lama di Dunia

Sultan Brunei kini pemerintah paling lama di dunia | IKRAM

Pemerintah negara Brunei Darussalam, Sultan Hassanal Bolkiah menggantikan Ratu Elizabeth II Britain sebagai pemerintah paling lama berkhidmat di dunia.

Baginda menaiki takhta negaranya pada tahun 1967 dan telah memerintah selama 54 tahun 343 hari, iaitu empat tahun lebih lama daripada Ratu Margrethe II dari negara Denmark.

Ratu Elizabeth II yang menaiki takhta pada usia 25 tahun, pada tahun 1952, pemerintahannya adalah simbolik dan kuasanya sangat terhad berabad-abad yang lalu dalam sistem raja berperlembagaan British.

Ia berbeza dengan Sultan Hassanal Bolkiah yang pemerintahannya benar-benar menjalankan kuasa mutlak dan memegang tampuk pemerintahan sepenuhnya di tangannya.

Baginda yang kini berusia 76 tahun telah memegang jawatan perdana menteri sejak kemerdekaan Brunei daripada United Kingdom pada tahun 1984.

Sebagai Perdana Menteri negara, baginda kini memegang jawatan Menteri Pertahanan (sejak 1986), Menteri Luar Negeri (2015) dan Menteri Kewangan (1997), dan mengawal pasukan polis negara, selain merupakan ketua agama, dan Islam adalah agama rasmi negaranya.

Dilahirkan pada 15 Julai 1946, baginda bersekolah menengah di Kuala Lumpur dan kemudian Akademi Tentera Diraja Sandhurst di United Kingdom, menamatkan pengajian pada tahun 1967.

Ratu Elizabeth II atau Elizabeth Alexandra Mary ialah Ratu United Kingdom dan ketua Komanwel yang lain sejak 6 Februari 1952 sehingga kemangkatan baginda pada 8 September 2022.

Baginda ialah ratu yang memerintah di 32 negara berdaulat semasa hayatnya dan 15 pada masa kemangkatan baginda.

Dalam sejarah, pemerintahan baginda selama 70 tahun dan 214 hari adalah yang paling lama dalam kalangan mana-mana raja Britain dan yang kedua paling lama direkodkan daripada mana-mana ketua negara selepas Raja Louis XIV dari Perancis (72 tahun 110 hari).

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi Strategik dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia