Sri Lanka: Undian Presiden Baharu Ketika Krisis Ekonomi

Sri Lanka: Undian Presiden Baharu Ketika Krisis Ekonomi | IKRAM

Ahli Parlimen Sri Lanka bersedia untuk mengundi presiden baharu selepas bekas pemimpin mereka meninggalkan negara itu dan meletak jawatan di tengah-tengah bantahan berhubung krisis ekonomi negara.

Perdana Menteri, Ranil Wickremesinghe yang kini pemimpin sementara, telah dicalonkan untuk peranan itu oleh parti pemerintah dan dilihat sebagai pendahulu. Namun, penunjuk perasaan mahu beliau berundur  juga selepas Presiden Gotabaya Rajapaksa meletak jawatan.

Perdana Menteri itu menghadapi cabaran serius daripada Dullas Alahapperuma, seorang ahli parlimen parti pemerintah pembangkang yang disokong oleh pembangkang utama.

Sesiapa yang dipilih oleh parlimen akan menguasai mandat untuk memenuhi baki penggal Rajapaksa, yang berakhir pada November 2024.

Negara Muflis

Sebelumnya, Sri Lanka dilaporkan telah muflis dan menghadapi kekurangan makanan, bahan api dan bekalan asas yang lain.

Berikutannya, negara itu memerlukan kerajaan yang stabil untuk meneruskan rundingan yang terhenti dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk pakej bailout.

Terdahulu, pentadbiran dan keluarga Rajapaksa yang telah memerintah negara selama hampir dua dekad telah dipersalahkan atas krisis semasa.

Dia melarikan diri ke Maldives minggu lalu selepas orang ramai mengambil alih bangunan kerajaan, menuntut pemimpin politik termasuk Wickremesinghe berundur. Rajapaksa kemudian terbang ke Singapura dan secara rasmi meletak jawatan pada Khamis lalu.

Pertandingan Tiga Penjuru

Seramai 225 ahli parlimen layak mengundi pada hari ini (Rabu). Jika pesaing menerima lebih daripada separuh undi utama, maka mereka akan memenangi kedudukan itu secara langsung.

Ia adalah pertandingan tiga penjuru antara Wickremesinghe, Alahapperuma dan Anura Kumara Dissanayake, ketua Parti Kuasa Rakyat Kebangsaan yang berhaluan kiri.

Alahapperuma ialah ahli parlimen kanan dari Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) iaitu parti Rajapaksa yang meraih kemenangan besar dalam pilihan raya lalu.

Merupalan bekas menteri di bawah pentadbiran itu, beliau adalah antara anggota kabinet yang meletak jawatan secara beramai-ramai sejurus selepas protes bermula pada April lalu.

Ketua pembangkang, Sajith Premadasa pada mulanya dijangka bertanding jawatan presiden, tetapi pada detik-detik terakhir pada Selasa, beliau menarik diri daripada pertandingan itu.

“Ia adalah untuk kebaikan yang lebih besar bagi Sri Lanka.”

Beliau menambah bahawa partinya – yang mempunyai kira-kira satu perempat daripada kerusi parlimen akan berusaha memberi kemenangan kepada Alahapperuma.

Wickremesinghe, seorang perdana menteri sebanyak enam kali yang tidak pernah berkhidmat sehingga habis penggal, dan akan bersaing dengan dua calon lainnya.

“Dia mula berkuasa dengan mengatakan akan bertanggungjawab kepada semua orang, malah Rajapaksa, tetapi adalah sebaliknya dan dia tidak melakukan apa-apa,” kata pelajar universiti, Anjalee Wanduragala.

Akan Terus Berdemonstrasi

Dalam pada itu, beberapa penganjur protes telah berikrar untuk terus berdemonstrasi jika Wickremesinghe menjadi presiden, dengan ramai yang menunjukkan bahawa dia mempunyai hubungan rapat dengan keluarga Rajapaksa.

“Adalah tidak masuk akal bahawa orang akan mempercayainya lagi.”

Sri Lanka ialah sebuah negara kepulauan di selatan India, mendapat kemerdekaan daripada pemerintahan British pada tahun 1948. Tiga kumpulan etnik – Sinhalese, Tamil dan Muslim – membentuk 99 peratus daripada 22 juta penduduk negara itu.

Apa yang peliknya, satu keluarga telah mendominasi kerajaan negara itu selama bertahun-tahun. Mahinda Rajapaksa menjadi wira dalam kalangan majoriti Sinhala pada 2009 apabila kerajaannya mengalahkan pemberontak pemisah Tamil selepas bertahun-tahun perang saudara yang menjadi tragedi pahit dan berdarah.

Abangnya Gotabaya, yang merupakan setiausaha pertahanan pada masa itu dan kemudiannya menjadi presiden, melarikan diri dari negara itu selepas terjadinya pergolakan besar-besaran.

Presiden ialah ketua negara, kerajaan dan tentera di Sri Lanka, tetapi berkongsi banyak tanggungjawab eksekutif dengan perdana menteri, yang mengetuai parti pemerintah di peringkat parlimen.

Berikutan itu, krisis ekonomi yang terjadi telah membawa kepada kemarahan rakyat di jalanan.

Inflasi yang melambung tinggi menyebabkan beberapa makanan, ubat-ubatan dan bahan api kekurangan bekalan, berlaku catuan dan rakyat biasa telah turun ke jalan dalam keadaan marah, dengan ramai yang menyalahkan keluarga Rajapaksa. 

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia