Sokong wujudkan Akta Kawalan Tembakau

Kami melihat langkah mewujudkan akta ini menjadi bukti komitmen dan keseriusan kerajaan dalam usaha mengurangkan prevalen perokok, komplikasi merokok serta kesan bahaya asap rokok kepada masyarakat,” kata Timbalan Yang Dipertua IKRAM Health, Dr Mohd Afiq Mohd Nor dalam satu kenyataan media.

Langkah ini juga menurutnya, boleh menjadi salah satu batu loncatan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam menjayakan visi Malaysia sebagai sebuah negara yang bebas daripada sebarang bentuk amalan merokok menjelang tahun 2045.

“IKRAM Health akan terus memberi sokongan kepada KKM melalui kempen dan programnya bersama Jabatan Kesihatan Negeri, Agensi Kerajaan, Agensi Swasta dan NGO seperti Kempen Selangor Bebas Asap Rokok (SELBAR), Perak Bebas Asap Rokok (PERBAR) dan Johor Bebas Asap Rokok (JBAR).”

Dalam pada itu, Afiq yang juga Ketua Unit Advokasi (Bebas Asap Rokok) menyeru rakyat Malaysia agar terus memberi sokongan kepada usaha-usaha kerajaan dan pelbagai pihak lain dalam inisiatif untuk mengurangkan kegiatan merokok dalam kalangan masyarakat.

Sebelumnya, Rang Undang-Undang akta baru yang sedang dirangka ini akan dikemukakan kepada Pejabat Peguam Negara pada hujung tahun ini akan merangkumkan kesemua kawalan ke atas kegiatan merokok, produk rokok, nikotin, e-rokok dan vape.

Selain itu, ketiadaan satu akta yang tersendiri menyebabkan penjualan rokok elektronik dan vape yang mengandungi Nikotin tertakluk di bawah Akta Racun 1952, manakala peraturan-peraturan kawalan hasil tembakau pula terletak di bawah Akta Makanan 1983.

Dalam perkembangan berkaitan, semasa Majlis Pengiktirafan Revolusi Bebas Rokok di Tempat Kerja Melaka pada 30 Mac lalu, Menteri Kesihatan berkata, usaha yang dibuat kementerian itu bukan untuk ‘menghukum’ perokok, tetapi bagi melindungi masyarakat, khususnya wanita hamil dan kanak-kanak daripada menjadi mangsa asap rokok.

Pihaknya yakin usaha itu mampu dilaksanakan walaupun percaya bukanlah suatu tugas mudah melakukan perubahan atau penambahbaikan, khususnya kepada perokok.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia