Skandal Kapal LCS: Heret Yang Terlibat Ke Muka Pengadilan

Skandal Kapal LCS: Heret Yang Terlibat Ke Muka Pengadilan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) amat kesal dan kecewa dengan dakwaan skandal penyelewengan dan salah laku dalam urus niaga pembelian Kapal Tempur Pesisir (LCS) yang bernilai RM9 bilion yang didedahkan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

IKRAM mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada PAC yang telah melaksanakan tugas dengan teliti dan berintegriti.

PAC mendedahkan bahawa kerajaan Malaysia telah membayar RM6 bilion untuk pembelian tersebut, namun tiada satu pun kapal LCS yang siap sejak 2013. Perkara ini sama sekali tidak boleh diterima dan memerlukan tindakan segera oleh kerajaan.

Oleh itu, IKRAM mendesak agar mereka yang terlibat dalam skandal ini disiasat segera oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

IKRAM juga menggesa supaya mereka yang bertanggungjawab dalam penyelewengan ini diheret ke muka pengadilan dan dihukum dengan hukuman yang berat kerana telah menyebabkan ketirisan wang negara yang amat besar.

Kepimpinan berwibawa di negara ini dilihat semakin terhakis akibat hilangnya kompetensi dan integriti dalam menguruskan wang rakyat, apabila satu demi satu skandal kewangan kerajaan terdedah.

IKRAM ingin menegaskan bahawa kepimpinan yang berintegriti dan berwibawa adalah syarat kritikal untuk negara berada di landasan yang betul.

Skandal penyelewengan kewangan dan rasuah dalam sebarang projek kerajaan perlu disiasat dengan terperinci dan dibanteras hingga ke akar umbi bagi mengelakkan ketirisan besar wang negara pada masa akan datang.

Dalam pada itu, IKRAM menyeru agar rakyat Malaysia memilih pemimpin yang benar-benar kompeten, berintegriti dan berwibawa dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang akan datang, supaya negara dapat ditadbir dengan berkesan bagi memacu kemajuan dan kemakmuran.

IKRAM juga menyeru agar rakyat menggunakan suara rakyat untuk menolak salah guna kuasa yang berlaku di tanah air kita yang tercinta dan teguh bersama-sama menolak ketirisan dan rasuah.

Pada masa yang sama, IKRAM menggesa agar semua projek utama negara yang melibatkan dana awam dipantau dengan segera dan ketat oleh jawatankuasa yang profesional dan bebas dari pengaruh politik, dengan berpandukan kepada amalan-amalan terbaik pengurusan.

Sebarang permasalahan yang dialami hendaklah ditangani dengan segera, sebelum ia membawa lebih banyak mudarat kepada negara.

IKRAM juga menggesa agar semua ahli Dewan Rakyat meningkatkan tahap pemantauan terhadap projek-projek kerajaan dan memastikan pertanggungjawaban berlaku.

Haji Badlishah Sham Baharin
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia