Sidang Meja Bulat NGO: Wanita IKRAM kemuka cadangan

Timbalan Menterinya, YB Hannah Yeoh telah mempengerusikan sidang dengan memulakan sesi perkenalan dan seterusnya pemberian input serta cadangan oleh organisasi dan NGO-NGO yang hadir.

“NGO bergerak bersendirian dalam kapasiti masing-masing dan ia akan lebih baik sekiranya kementerian dapat menerajui usaha-usaha ini secara bersepadu dan bersatu bersama NGO,” demikian kata YAB Timbalan Perdana Menteri Dato Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Dalam perkembangan berkaitan, Wanita IKRAM yang diwakili Setiausaha, Dr Sabariah Baharun dan Ahli Jawatankuasa, Pn Haliza Malik berpeluang membentangkan cadangan dan produk yang ada.

“Antaranya, siri seminar wanita dalam pelaksanaan syariah iaitu saranan melakukan pendedahan kepada sistem perundangan Islam supaya masyarakat celik syariah dan dapat memartabatkan sistem perundangan Islam dari segi pelaksanaannnya,” kata Dr Sabariah.

Tambahnya lagi, penekanan banyak diberi kepada isu-isu rumahtangga terutama selepas berlakunya perceraian.

“Penambahbaikan perlu dibuat dalam modul kursus perkahwinan agar pasangan bersedia untuk menjalankan hidup berkahwin dengan lebih baik.”

Dari kiri Dr Sabariah dan Puan Haliza dalam sidang meja bulat tersebut

Sehubungan itu menurutnya, Wanita IKRAM berusaha untuk melakukan reviu ini dengan melakukan perbincangan bersama pihak JAKIM dan mengkaji semula modul sedia ada.

“Wanita juga perlu mengimbangi keluarga dengan kerjaya. Kami turut membentangkan buku Piagam Wanita Islam yang menekankan tiga penegasan piagam dengan meletakkan peranan lelaki dalam rumahtangga,” jelas Dr Sabariah.

Saranan kepada penggubalan dan menghukum pesalah dengan lebih bertepatan turut dibentangkan dan ia menyentuh berkaitan isu sosial yang menjadi produk IKRAM iaitu Malaysians Against Pornography (MAP).

“Wanita IKRAM juga menyarankan agar sex education dan sexual morality diajar di sekolah supaya anak-anak faham akan sistem reproduktif mereka,” kata Dr Sabariah.

Beliau turut membentangkan Inisiatif Suri Rahmah iaitu saranan untuk dimartabatkan dan jangan dipinggirkan suri rumah demi memastikan golongan ini juga dapat menyumbang kepada pembangunan masyarakat dan negara.

Ketika merumuskan perbincangan, Wan Azizah berkata, sesuatu isu dan permasalahan diharapkan dapat dilihat daripada ‘root cause’ dan tidak diselesaikan dalam bentuk ‘patching technique’.

“Segala permasalahan adakalanya merentasi beberapa kementerian. Oleh itu, perlu dilihat  akan wujudnya sinergi dan kerjasama di antara kementerian-kementerian yang terbabit,” jelas beliau.

Selain Wanita IKRAM yang membentangkan input serta cadangan,  terdapat lebih daripada 20 NGO yang terlibat antaranya Joint Action Group  seperti  AWAM, WAO, SIS, Justice For Sisters, Persatuan Peguam Wanita,  Persatuan Sahabat Wanita, Tenaganita, NCWO, Gerakwanis, ABIM,  Pewangi,  Transgender group,  Associates,  NGO dari Sabah dan Sarawak, Entrepreneur Group dan juga Foreigner Support Group.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia