Siap sedia hadapi peralihan monsun

SERI KEMBANGAN – Ketua Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Datuk Ir Dr Md Nasir Md Noh mengingatkan orang ramai terutamanya penduduk yang berada di kawasan rendah dan berhampiran sungai supaya bersiap siaga menghadapi banjir susulan fasa peralihan monsun yang dijangka bermula pada Isnin sehingga pertengahan Mei ini.

 

Beliau berkata, kejadian ribut petir dijangka berlaku dan lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa yang singkat.

 

“Risiko kejadian banjir kilat akan meningkat dan sangat bergantung kepada keupayaan sungai, sistem saliran, kolam takungan, pintu air, rumah pam, pam mudah alih dan lain-lain infrastruktur banjir sedia ada,” ujarnya pada satu kenyataan pada Ahad.

 

Sebagai persiapan, JPS sentiasa melaksanakan operasi dan kerja-kerja penyelenggaraan semua infrastruktur berkenaan secara berkala supaya ia berfungsi dengan baik.

 

“Ban dan tebing sungai juga sentiasa dipantau rapi untuk memastikan tindakan serta-merta dilaksanakan apabila berlaku kejadian ban pecah atau tebing runtuh.”

 

Dalam pada itu, JPS turut melaksanakan Program Ramalan dan Amaran Banjir (PRAB) yang kini telah beroperasi penuh di Kelantan, Terengganu dan Pahang.

 

“Sistem ini meramal dan mengeluarkan amaran banjir untuk membantu pasukan penyelamat banjir serta masyarakat bersiap menghadapi banjir.”

 

Justeru, orang ramai juga diingatkan untuk tidak membuang sampah merata-rata dan menjaga persekitaran supaya aliran sungai tidak terhalang.

 

Maklumat hebahan amaran banjir dan status aras air sungai serta kelebatan hujan di seluruh Malaysia boleh diperoleh daripada laman sesawang Public Infobanjir iaitu https://publicinfobanjir.water.gov.my serta aplikasi MyPublicinfoBanjir yang boleh dimuat turun melalui Google Play Store dan Apple App Store.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia