RUU 355: Hentikan Polemik, Kerajaan Ambil Tanggungjawab

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti isu RUU 355 secara dekat dengan perkembangan terkini ia telah dibentang dan disokong di Parlimen pada 6 April 2017 (Khamis), tetapi ditangguhkan perbahasannya.

Presiden MIC kemudiannya mendedahkan bahawa apa yang berlaku dalam sidang Parlimen, iaitu pembentangan usul sahaja tanpa sebarang perbahasan, telah dibincangkan dan disepakati dalam Mesyuarat Majlis Barisan Nasional minggu lepas.

IKRAM ingin menegaskan kembali kenyataan yang pernah dikeluarkan pada 31 Mei 2016 bahawa Kerajaan adalah pihak yang paling wajar untuk mengemukakan pindaan ini ke Parlimen. Kenyataan tersebut dapat dibaca pada pautan berikut: http://bit.ly/2lfwjtg

Penangguhan perbahasan ini telah menyebabkan masyarakat terus berpolemik, saling salah menyalahkan dan yang lebih parah sehingga membawa kepada tindakan mengkafirkan pihak yang dikatakan tidak menyokong usul tersebut. IKRAM menyeru agar polemik ini dihentikan.

IKRAM sekali lagi menyarankan agar pihak Kerajaan mengambil tanggungjawab bagi menguruskan pindaan ini mengikut tatacara dan amalan biasa. RUU 355 telah beberapa kali dipinda oleh pihak kerajaan dengan jayanya.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, pada Mei 2014, telah mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Teknikal Undang-undang Syariah yang terdiri daripada para pakar Undang-undang dan Syariah, bagi mengkaji perlaksanaan Undang-undang Jenayah Syariah.

IKRAM menyarankan agar Kerajaan merujuk kepada Jawatankuasa ini dalam melakukan sebarang pindaan dan penambahbaikan secara menyeluruh. Jawatankuasa ini boleh melakukan kajian secara mendalam serta berbincang dengan pelbagai pihak dan pemegang taruh sebelum membangunkan satu rang undang-undang yang mantap dan disepakati.

Kerajaan adalah pihak yang berkuasa dan bertanggungjawab bagi menguruskan semua pindaan undang-undang. Adalah wajar kerajaan meneruskan tanggungjawab ini!

Ustaz Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia