PRU14: Hentikan kebencian kaum dan agama – GBM

“Keadaan ini dijangka merosot dengan PRU14 yang akan datang,” kata Pengerusi GBM, Hj Zaid Kamaruddin dalam sidang media hari ini berkaitan tuntutan perpaduan nasional GBM menjelang PRU14.

Turut menjangkakan persaingan paling sengit dalam PRU14, GBM menggariskan tiga tuntutan kepada semua parti politik iaitu:

 1. Menghentikan semua bentuk politik kotor yang menyalahgunakan bangsa dan agama, dan menimbulkan ketaksuban, kebencian dan percanggahan.
 2. Menolak semua bentuk politik ketakutan yang menimbulkan kebimbangan, ketidakamanan, ketidakpercayaan dan permusuhan.
 3. Menolak semua bentuk amalan rasuah; termasuk pembelian undi dan pengundian hantu.

Selain itu, tambah Zaid, GBM menyeru semua parti politik untuk mengambil kira beberapa isu nasional yang penting untuk dipertimbangkan dalam manifesto pilihan raya mereka bagi mencapai perpaduan nasional.

Pertimbangan polisi-polisi tersebut ialah:

 1. Mengkaji semula blueprint tindakan untuk perpaduan Negara.
 2. Membentangkan Akta Harmoni Kebangsaan ke Parlimen.
 3. Membentuk Jawatankuasa Perpaduan Negara di peringkat kementerian untuk mengawasi pelaksanaan program perpaduan nasional di seluruh negara.
 4. Membentuk Dana Perpaduan Negara yang bebas untuk membolehkan pembiayaan projek mempromosikan dan melindungi perpaduan negara, pemahaman kaum dan agama.
 5. Mengkaji semula kurikulum dan ko-kurikulum sekolah dan universiti untuk mengintegrasikan aktiviti dan program yang memupuk semangat perpaduan negara dan ikatan awal kanak-kanak dalam pelbagai etnik dan agama.
 6. Untuk menubuhkan Suruhanjaya Kesaksamaan yang bebas yang menangani aduan diskriminasi, dengan kuasa untuk menjadi pengantara pertikaian, melaksanakan tindakan disiplin dan memberi cadangan kepada kerajaan.
 7. Melaksanakan kajian bebas terhadap Biro Tata Negara (BTN) untuk memastikan operasinya telus, bertanggungjawab dan selaras dengan objektif mempromosikan perpaduan negara dan keharmonian kaum.
 8. Mengesahkan Konvensyen Antarabangsa tentang Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum dan melaksanakan pelan tindakan untuk melaksanakan cadangan konvensyen.

“Walau apa pun persaingan politik dalam PRU14, kami mengajak semua rakyat Malaysia untuk bersama-sama menghormati, menyayangi serta meraikan kepelbagaian etnik, agama, bahasa, budaya, jantina, gaya hidup dan kepercayaan politik kita,” tegas Hj Zaid.

Beliau turut menyeru supaya bersama-sama berganding bahu demi keharmonian kaum dan agama serta mewujudkan nilai-nilai keadilan, kesaksamaan, persaudaraan dan martabat kemanusiaan yang sejati untuk membina ‘Malaysia Yang Lebih Baik’.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia