Mahkamah Syariah: Usaha Wanita IKRAM dipuji

IKRAM DAN ISU SEMASA 15 September 2020
KONGSI

Seminar Keluarga dalam Pelaksanaan Syariah 2016 ini diadakan pada 26 Mac 2016 di Dewan Muktamar Jabatan Kehakiman Syariah Selangor bermula jam 8.00 pagi hingga 1.00 tengah hari. Seminar yang bertemakan 'Ke Arah Mahkamah Syariah yang Mesra Keluarga' ini adalah anjuran bersama Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia, Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita dan Kelurga Negeri Selangor, Wanita IKRAM Selangor dan Biro Perundangan IKRAM serta mendapat kerjasama Mahkamah Syariah Selangor.

Dua orang ahli panel iaitu YAA Dato' Dr Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar (Ketua Hakim Syar'ie Negeri Selangor) dan Datuk Haini binti Hassan (Ketua Pengarah Jabatan Bantuan Guaman) dijemput bagi memberi pencerahan terutamanya kepada golongan wanita yang sering memberi tanggapan buruk mengenai prosedur mahkamah syariah.

Seminar ini telah mendapat respons yang positif daripada para peserta yang berharap supaya seminar seperti ini diadakan secara berkala untuk memberi penjelasan kepada masyarakat dan membantu golongan wanita terutamanya bagi menjalani prosedur kes-kes yang melibatkan mahkamah syariah.

Diharap juga mahkamah syariah yang sedia ada dapat dipertingkatkan mutunya supaya lebih mesra keluarga.

VIDEO SETERUSNYA

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia