23 | Nabi Pesan Apa? Pilihlah Jalan Damai. Bersama Ustaz Irfan

NABI PESAN APA? 10 October 2021
KONGSI

Jika berlaku persengketaan antara dua pihak? Kita patut buat apa?

إن أبا هريرة رضي الله عنه قال: اسْتَبَّ رَجُلَانِ: رَجُلٌ مِنَ المُسْلِمِينَ، ورَجُلٌ مِنَ اليَهُودِ، قالَ المُسْلِمُ: والذي اصْطَفَى مُحَمَّدًا علَى العَالَمِينَ، فَقالَ اليَهُودِيُّ: والذي اصْطَفَى مُوسَى علَى العَالَمِينَ، فَرَفَعَ المُسْلِمُ يَدَهُ عِنْدَ ذلكَ، فَلَطَمَ وجْهَ اليَهُودِيِّ، فَذَهَبَ اليَهُودِيُّ إلى النَّبيِّ صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ، فأخْبَرَهُ بما كانَ مِن أمْرِهِ وأَمْرِ المُسْلِمِ، فَدَعَا النَّبيُّ صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ المُسْلِمَ، فَسَأَلَهُ عن ذلكَ، فأخْبَرَهُ، فَقالَ النَّبيُّ صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ: لا تُخَيِّرُونِي علَى مُوسَى؛ فإنَّ النَّاسَ يَصْعَقُونَ يَومَ القِيَامَةِ، فأَصْعَقُ معهُمْ، فأكُونُ أوَّلَ مَن يُفِيقُ، فَإِذَا مُوسَى بَاطِشٌ جَانِبَ العَرْشِ، فلا أدْرِي أكانَ فِيمَن صَعِقَ فأفَاقَ قَبْلِي، أوْ كانَ مِمَّنِ اسْتَثْنَى اللَّهُ.

Daripada Abu Hurairah RA, katanya: Seorang lelaki Muslim dan seorang Yahudi saling bertekak. Lalu lelaki Muslim itu pun berkata, “Demi (Tuhan) yang memilih Muhammad SAW melebihi sekalian alam” dalam sumpah yang diucapkannya. Lelaki Yahudi itu pula berkata, “Demi (Tuhan) yang memilih Musa melebihi sekalian alam!” Lelaki Muslim itu pun mengangkat tangannya dan menampar orang Yahudi itu. Orang Yahudi itu pun pergi berjumpa Nabi SAW lalu memberitahu baginda tentang perkara yang berlaku antara dia dan lelaki Muslim itu. Nabi SAW pun memanggil lelaki Muslim itu dan bertanya kepadanya tentang hal itu. Lelaki itu pun memberitahu mengenainya kepada baginda. Nabi SAW pun berkata, “Janganlah melebih-lebihkan aku daripada (Nabi) Musa. Sesungguhnya umat manusia akan mati pada hari kiamat, dan aku juga akan mati bersama mereka, lalu aku adalah manusia pertama yang bangkit. Ketika itu, aku dapati Musa berpaut di sisi Arasy. Aku tidak tahu sama ada baginda turut mati dan baginda bangkit sebelum aku, ataupun baginda dari kalangan mereka yang dikecualikan Allah.”

HR. Bukhari no 2411. Hadis sahih

Boleh ikuti Ustaz Irfan di media sosial :
Facebook - Muhd Eirfan https://www.facebook.com/profile.php?id=100011790343513

#NabiPesanApa
#Damai
#BinaNegaraRahmah

Subscribe Now : https://www.youtube.com/c/ikrammalaysiaTV/
Website : https://ikram.org.my/
Insta : https://www.instagram.com/ikrammalaysia/
Facebook : fb.me/ikram.malaysia

VIDEO SETERUSNYA

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia