24 | Nabi Pesan Apa? Jauhi Angkuh & Taksub. Bersama Ustaz Irfan

NABI PESAN APA? 15 October 2021
KONGSI

Usah kita meninggi diri. Ikutlah resmi padi, semakin tunduk semakin berisi. Kenapa Rasulullah s.a.w pesan jangan angkuh & taksub?

عن عمر بن الخطاب رضي الله عنه قال: قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "يظهرُ الإسلامُ حتى تَختَلِفَ التُّجارُ في البحر، وحتى تَخوضَ الخيلُ في سبيل الله، ثم يَظهرُ قومٌ يقرؤون القرآن، يقولون: من أقرأُ منّا؟ من أعلمُ منا؟ من أفقه منا؟ "، ثم قال لأصحابه: "هل في أولئك مِنْ خَيرٍ؟ ". قالوا: الله ورسوله أعلم. قال: "أولئك منكم من هذه الأمّة، وأولئك هم وقودُ النارِ".
رواه الطبراني في "الأوسط" والبزار بإسناد لا بأس به.

Daripada Umar bin al-Khattab RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: “Islam akan tersebar luas hingga para peniaga berulang-alik di lautan (dengan selamat), dan hingga banyak kuda yang terlibat (berjihad) di jalan Allah, kemudian muncullah satu kaum yang membaca Quran, mereka berkata, ‘Siapakah yang lebih banyak membaca (Quran) daripada kami? Siapakah yang lebih berilmu daripada kami? Siapakah yang lebih faqih daripada kami?’ Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Adakah mereka ini memiliki kebaikan?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui.” Sabda Rasulullah SAW: “Mereka adalah daripada kalian, daripada umat ini, dan mereka adalah bahan bakar api neraka.”
(HR. Tabrani. Sahih al-Targhib wa al-Tarhib, no 136. Hadis hasan.)

Boleh ikuti Ustaz Irfan di media sosial :
Facebook - Muhd Eirfan https://www.facebook.com/profile.php?id=100011790343513

#JauhiAngkuhTaksub
#NabiPesanApa
#BinaNegaraRahmah

Website : https://ikram.org.my/
Insta : https://www.instagram.com/ikrammalaysia/
Facebook : fb.me/ikram.malaysia
Subscribe Now : https://www.youtube.com/c/ikrammalaysiaTV/

VIDEO SETERUSNYA

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia