Persoalan masa depan Islam tergugat hanya persepsi

“Persepsi ini timbul sama ada masa depan Islam di negara kita ini cerah, terang ataupun gelap, ia bergantung kepada kita sendiri umat Islam,” katanya semasa forum “Masa Depan Islam di Bawah Kerajaan Pakatan Harapan” anjuran Biro Penyelidikan IKRAM.

“Jika benar, kita orang Islam boleh bersepakat untuk Islam, tak kira apa parti, itulah yang sepatutnya.”

”Tapi kita sejak merdeka dulu, kerana ada parti ini, memang menjadikan umat Islam berpecah,” katanya dipercayai merujuk kepada parti yang pernah dianggotainya dulu.

Pada masa yang sama, beliau menempelak usaha-usaha individu yang memakai gelaran agama dengan memboikot sesiapa yang tidak sealiran.

Beliau berkata, perbuatan memboikot pusat dakwah pihak lain yang tidak sealiran dalam politik adalah tindakan yang bercanggah dengan amalan Islam.

“Masjid-masjid yang sebahagian mereka menguasainya, orang-orang tak sefahaman dengan mereka, disingkirkan dan tak dibenarkan masuk.”

“Jadi, maksud saya mereka yang kata Islam ini tidak ada masa depan adalah kerana kekecewaan kalah dalam pilihanraya. Itu terus terang.”

”Ustaz-ustaz yang bercakap dosa pahala, azab kubur tetapi dalam doa fikir laknat sesama sahabat sesama seagama.”

“Dalam doa, mereka kutuk. Jadi, saya nak kata jauh kita daripada apa Islam yang sebenar,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr. Zuhdi Marzuki berkata, pendirian sesuatu parti itu tidak boleh dilihat berdasarkan suara akar umbi semata-mata.

“Kita lihat polisi, dasar dan amalan yang datang daripada pucuk pimpinan,” katanya.

Oleh itu, beliau berpendapat, menjadi tanggungjawab kepimpinan parti dan NGO untuk mendidik ahli ke arah politik yang matang.

“Ahli-ahli parti bergaduh bagai nak rak tetapi pimpinan parti duduk semeja makan di parlimen,” ujarnya.

“Memang menjadi tanggungjawab kepimpinan parti dan NGO, bukan hanya PAS, UMNO, Pakatan Harapan malah semua sekali,” tambahnya.

Sementara itu, pakar perlembagaan yang juga Exco Kerajaan Negeri Perak, YB Dr. Abdul Aziz Bari berkata, persoalan masa depan Islam harus dilihat dalam konteks yang lebih besar.

“Bukan hanya Islam itu dilihat dalam konteks hudud atau pendidikan Islam tetapi dalam konteks rakyat telah diperkasakan seperti contoh NGO diberikan ruang yang lebih baik melalui pemansuhan undang-undang,” katanya.

Beliau membayangkan masa depan Islam mungkin berada pada peringkat lebih baik di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan walaupun berdepan beberapa isu.

”Masa depan ini mungkin lebih baik walaupun kadang-kala timbul isu untuk menakut-nakutkan umat Islam.”

“Seperti contoh persoalan sama ada JAKIM akan kekal atau tidak. Sedangkan persoalan JAKIM ini telah pun bermula dan dibayangkan akan menjadi masalah pada peringkat awal sejak negara kita merdeka lagi,” jelasnya.

Sementara itu, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki  berpandangan bahawa semua Ahli Parlimen Muslim perlu bersepakat dan bersatu padu sekiranya ia membabitkan soal perkembangan agama itu di negara ini.

Menurut Asyraf, bajet yang besar disalurkan kepada JAKIM sebelum ini tidak boleh dipersoalkan kerana sebahagian besarnya digunakan bagi membayar elaun dan gaji guru-guru KAFA, imam serta guru agama di setiap negeri.

Kata beliau, bajet untuk JAKIM diharap tidak dikurangkan untuk memperkasakan Islam di negara ini, malahan beberapa aspek perlu ditambah baik pada masa depan.

Beliau berpendapat, masa depan Islam bergantung sepenuhnya kepada umat Islam itu sendiri, termasuk juga pemimpinnya.

“Dan sebab itu, semua Ahli Parlimen tidak kira daripada pembangkang mahu pun kerajaan perlu bersepakat apabila ia membabitkan soal agama Islam,” jelasnya dalam forum yang telah berlangsung pada Sabtu, 21 Julai lalu di The Space, Space U8 di sini.

Kredit sumber & foto: Harian Metro

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia