Persidangan Dakwah Serantau Kedua satu kejayaan

Persidangan selama dua hari itu melibatkan lebih 100 peserta dari 13 negara ASEAN, Sri Lanka dan Bahrain serta wakil daripada NGO serta agensi kerajaan, yang telah dirasmikan oleh wakil Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Ustaz Roslan Said.

Persidangan yang mendapat sokongan daripada JAKIM, WAMY, JAWI dan MAIWP ini memberi peluang kepada negara-negara ini berkongsi pengalaman aktiviti dan program yang berkaitan dengan dakwah di setiap negara.

Perasmian RDC ke-2

“Persidangan ini telah berjaya mengumpulkan para pendakwah yang cintakan Allah dan Rasul-Nya dari pelbagai etnik dan latar belakang, dan telah berjaya meningkatkan ukhuwah dan semangat berdakwah di kalangan para peserta,” kata Pengerusi HCF, Hj Nicholas Sylvester.

Tambah beliau, antara resolusi persidangan ini ialah menegaskan keindahan Islam dan keperluan mengenengahkan versi Islam yang bersifat rahmatan lil ‘alamin iaitu menjadi rahmat kepada seluruh alam serta mengutamakan kesatuan umat Islam.

“Adalah diharapkan konferen ini akan diadakan lagi pada masa yang akan datang untuk memastikan versi Islam wasatiyyah dan rahmatan lil ‘alamin dapat disebar luaskan dalam kalangan para pendakwah yang menghadirinya,” jelas beliau.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia