Percambahan Pusat Tahfiz Sesuatu Yang Dialu-alukan Tetapi Perlu Dikawal Selia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) memandang serius beberapa insiden yang dilaporkan yang melibatkan pusat tahfiz baru-baru ini. Ini termasuk kes guru yang dilaporkan membelasah pelajar di Sungai Petani, kebakaran madrasah tahfiz di Sabak Bernam dan Tawau serta isu mutakhir yang melibatkan dakwaan penderaan seksual terhadap pelajar di sebuah pusat tahfiz di Ipoh.

IKRAM berpandangan penubuhan pusat-pusat tahfiz di serata pelosok negara mencerminkan satu trend yang baik dari segi kesedaran ibu-bapa tentang peri pentingnya didikan agama. Permintaan dan harapan yang tinggi ini mendorong ramai pengusaha untuk menyediakan pusat-pusat tahfiz.

Walau bagaimana pun, IKRAM prihatin dengan kualiti dan standard yang disediakan oleh pusat-pusat tahfiz berkenaan.  Ini termasuk falsafah pendidikan yang dijadikan panduan, kelayakan kepimpinan dan pendidik, kurikulum dan kokurikulum, sistem pengurusan dan pentadbiran, standard prasarana dan infrastruktur, kaedah pengajaran dan pembelajaran, ciri keselamatan asrama dan seumpamanya.

IKRAM menggesa pihak kerajaan menyediakan satu sistem kawal selia dan jaminan kualiti untuk meningkatkan kualiti dan standard dalam bidang-bidang berkenaan. Satu garis panduan perlu digubal bagi mengelakkan insiden-insiden yang tidak diingini berlaku.

IKRAM bersedia berkongsi pengalaman dalam mengendalikan lebih 40 buah sekolah rendah dan menengah Islam serta maahad tahfiz di seluruh negara.

 

Prof. Dr. Omar bin Yaakob

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia