Perasmian bersejarah SRI Al Amin Kerteh

Majlis perasmian sekolah turut dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti sampingan untuk masyarakat sekitar Kg Baru, Kerteh. Antaranya ialah acara Beach Soccer for Teens untuk remaja, program explorace untuk kanak kanak,dan lain lain. Gerai-gerai jualan juga turut dibuka dan pameran kesedaran juga turut diadakan oleh pihak polis, bomba dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

 

SRIAAK yang mula beroperasi sejak tahun 2001 adalah salah satu sekolah yang bernaung di bawah IKRAM-MUSLEH dan menawarkan sistem pendidikan yang bersepadu dan holistik. Bermula dengan 52 orang pelajar dan 6 orang guru, kini SRIAAK semakin berkembang maju dengan statistik 369 orang murid, 31 orang guru, 2 kakitangan pentadbiran dan 3 orang pembantu am.

SRIAAK pernah mengalami tragedi kebakaran pada 15 September 2006 yang telah memusnahkan bangunan asal sekolah ini yang dibina dari kayu. Namun, dengan semangat tidak berputus asa pihak sekolah dan bantuan dari orang ramai, bangunan baru telah berjaya didirikan dan digunakan dalam sesi persekolahan tahun 2007.

Guru Besar SRIAAK, Puan Hjh Norsalwati Abd Manan berkata, pihak sekolah akan terus memacu kehadapan, dan dengan adanya bangunan baru ini, ianya dapat memenuhi kemasukan ke SRIAAK yang bertambah setiap tahun. Koperasi Sri Al-Amin Kerteh (KOSERI) turut memeriahkan program pada hari tersebut dengan mengadakan mesyuarat agung tahunannya kali ke-2.Majlis turut dihadiri oleh Yang Dipertua (YDP) IKRAM Terengganu, Ustaz Hj Mohamad Lokman bin Dato’ Awang, YDP IKRAM Kemaman, Hj Zameran Jusoh, wakil dari sekolah sekolah berhampiran, ketua balai polis Kerteh dan pemimpin masyarakat setempat.

Pada sebelah malamnya pula, diadakan forum pendidikan yang bertajuk ‘Tarbiyah dalam pendidikan : dari lahir sehingga ke liang lahad’ yang disampaikan oleh ahli panel iaitu Prof madya Dr Hafidzi dan Ustaz Mahmud Mat. Forum dipengerusikan oleh YDP IKRAM Terengganu, Ustaz Hj Mohamad Lokman.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia