Perancangan strategik IKRAM laksanakan tuntutan lima maqasid syariah – Presiden

Persidangan yang berlangsung di Hotel Putra Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur merupakan sidang kedua yang membahaskan usaha-usaha dakwah yang akan dilaksanakan oleh IKRAM – usaha dakwah yang terencana, memenuhi keperluan manusia dan menepati tuntutan syariat Islam. Persidangan dua hari itu bermula pada 2 Oktober 2010 dan ditangguhkan pada 3 Oktober 2010. Dewan Perwakilan Nasional IKRAM merupakan badan penggubal dasar IKRAM.

Dr Mohd Parid menambah bahawa IKRAM perlu memperkasakan wanita dan pemuda untuk turut membantu pembinaan tamadun manusia.

“Asas utama pembinaan manusia adalah makrifatullah yang azali dan qadim. Kita mendengar dan Allah mendengar tetapi pendengaran Allah tak sama dengan pendengaran makhluk. Kita melihat dan Allah melihat tetapi penglihatan Allah tak sama dengan penglihatan makhluk,” ujarnya.

Presiden IKRAM mengakhiri ucaputama dengan mengingatkan para perwakilan bahawa agenda yang digalas oleh IKRAM adalah besar; agenda membangunkan martabat umat untuk melaksanakan tuntutan syariat. Beliau mengajak seluruh pimpinan dan ahli IKRAM untuk berusaha secara bersungguh-sungguh untuk menjayakan agenda ini.

Antara perkara yang telah dibahaskan dalam persidangan Dewan Perwakilan Nasional kali ini adalah Rancangan IKRAM 2010-2011. Perancangan strategik ini telah diluluskan oleh DPN untuk dilaksanakan oleh IKRAM di seluruh negera.

DPN kali ini juga telah meluluskan penubuhkan sayap wanita IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia