Penghakiman Nik Elin: Manfaatkan Untuk Memperkasakan Undang-undang Syariah

Penghakiman Nik Elin: Manfaatkan Untuk Memperkasakan Undang-undang Syariah

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengambil berat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes Nik Elin Zurina binti Nik Abdul Rashid & Satu Lagi lwn Kerajaan Negeri Kelantan pada hari Jumaat lalu.

IKRAM menyeru semua pemegang taruh khususnya kerajaan, Parlimen, Badan Perundangan Negeri-negeri, Jabatan Kemajuan Agama Islam (JAKIM), Majlis Agama Islam Negeri-negeri dan semua pihak yang mempunyai kepentingan termasuklah ahli-ahli parlimen di pihak kerajaan dan pembangkang untuk meneliti penghakiman kes tersebut secara positif.

Penghakiman tersebut sebenarnya boleh menjadi pemangkin untuk semua pihak mengemas kini dan memperkasakan undang-undang syariah yang telah sedia ada dan yang akan digubal kelak agar selari dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam Kes Nik Elin ini, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa 17 peruntukan kesalahan dalam Enakmen Kanun Syariah Jenayah (I) 2019 adalah batal dan tidak sah kerana inti pati (pith and substance) peruntukan-peruntukan tersebut adalah berkenaan undang-undang jenayah yang merupakan bidang kuasa Parlimen dan bukannya Badan Perundangan Negeri.

Oleh yang demikian, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Badan Perundangan Negeri Kelantan tidak mempunyai kuasa untuk menggubal 17 peruntukan tersebut kerana ia terletak di bawah kuasa Parlimen.

Justeru, keputusan Mahkamah Persekutuan tersebut hanya menjelaskan sempadan had kuasa Badan Perundangan Negeri Kelantan dalam menggubal undang-undang syariah dan bukannya kerana Mahkamah Persekutuan menentang undang-undang syariah.

Keputusan ini amat penting dalam membantu Badan Perundangan Negeri-negeri mengemas kini dan menggubal undang-undang syariah kerana pentafsirannya sudah jelas.

Malah, ia juga akan membantu Parlimen dalam melakukan apa-apa pindaan yang perlu kepada Perlembagaan Persekutuan bagi membantu memperkasakan lagi pelaksanaan dan penguatkuasaan undang-undang syariah di Malaysia.

IKRAM memuji inisiatif awal kerajaan yang menjunjung titah Pengerusi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam menubuhkan Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri untuk Menggubal Undang-Undang Islam pada Disember 2023.

Dalam masa yang sama, IKRAM yang dianggotai oleh ramai ahli yang berlatarbelakangkan pengajian dalam undang-undang dan syariah sedia menawarkan khidmat bagi merealisasikan usaha pemerkasaan undang-undang syariah selari dengan visi Malaysia Negara Rahmah.

IKRAM juga memohon agar pihak-pihak tertentu berhenti mensensasikan penghakiman Mahkamah Persekutuan dalam kes Nik Elin ini sebagai satu ancaman kepada kedudukan Islam di Malaysia atau sejarah hitam kepada undang-undang syariah di Malaysia kerana dakwaan tersebut tidak ada kebenaran sama sekali.

Hj Badlishah Sham Baharin
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia