Pembunuhan Misteri Bekas PM Jepun, Shinzo Abe

Pembunuhan Misteri Bekas PM Jepun, Shinzo Abe | IKRAM

Pembunuhan mantan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe menggemparkan negara itu dan mencetuskan gelombang kebencian dan kecaman seluruh dunia terhadap tragedi itu.

Abe, Perdana Menteri paling lama berkhidmat di negara itu, ditembak semasa kempen pilihan raya pada Jumaat lalu di bandar barat Nara, yang menyebabkan kematiannya beberapa jam selepas dibawa ke hospital.

“Shinzo Abe telah dibawa (ke hospital) pada 12.20 tengah hari. Para doktor berusaha merawatnya, tetapi malangnya beliau meninggal dunia pada 5.03 petang,” ujar doktor di Hospital Universiti Nara, Hidetada Fukushima.

Menurutnya, Abe mati akibat cedera parah di jantung dan sebelah kanan leher, walaupun beliau telah menerima lebih daripada 100 unit darah dalam pemindahan dalam tempoh empat jam akibat pendarahan dari jantung dan cedera yang teruk. Beliau tiba di hospital dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Dalam pada itu, polis Jepun berkata bahawa penembak adalah seorang penduduk kawasan itu dan mengaku mensasarkan Abe.

“Suspek mengakui bahawa dia berdendam dengan organisasi tertentu, dan dia melakukan jenayah itu kerana percaya bekas Perdana Menteri Abe ada kaitan dengannya,” kata seorang pegawai kanan polis.

Beliau berkata, penembak itu ialah Tetsuya Yamagami, 41, menganggur dan suspek mengesahkan bahawa dia menggunakan senapang buatan sendiri.

Seorang pegawai polis di wilayah Nara memberitahu, pihaknya telah membuat kesimpulan bahawa senapang tersebut adalah buatan tangan seperti yang jelas kelihatan dan suspek pernah berkhidmat dalam tentera Jepun sehingga 2005.

Abe dilantik sebagai Perdana Menteri Jepun pada 26 September 2006. Beliau dilahirkan dalam keluarga yang begitu giat dalam politik dan beliau sendiri belajar dalam jurusan sains politik di Jepun dan Amerika Syarikat. 

Pada 1993, beliau memenangi pilihan raya di wilayah Yamaguchi seterusnya dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kabinet di bawah pimpinan Perdana Menteri, Junichiro Koizumi pada September 2005.

Seterusnya pada September 2006, beliau menggantikan Koizumi sebagai Presiden Parti Demokratik Liberal (LDP) dan dipilih untuk dilantik sebagai Perdana Menteri Jepun yang baharu. Ketika itu, beliau berusia 52 tahun merupakan Perdana Menteri Jepun yang termuda yang lahir selepas Perang Dunia Kedua.

Jenayah Yang Dikecam

“Kami tidak akan pernah menyerah kepada keganasan dan akan meneruskan kempen pilihan raya,” kata Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida.

Beliau turut menyifatkan jenayah itu sebagai perbuatan biadab semasa kempen pilihan raya yang membentuk asas demokrasi.

“Saya dimaklumkan tentang kematiannya. Sungguh malang. Saya tidak dapat mencari perkataan yang sesuai. Hanya ucapan takziah dan doa yang tulus untuk rohnya.”

Terdahulu, bekas Perdana Menteri berusia 67 tahun itu berucap dalam perhimpunan kempen menjelang pilihan raya dewan pimpinan pada Ahad apabila ia mendengar bunyi tembakan, lapor berita NHK dan Kyodo.

Dalam gambar yang disiarkan oleh media Jepun semasa serangan itu, Abe kelihatan berdiri di atas pelantar dan kemudian bunyi letupan kuat kedengaran dan asap naik, manakala penonton yang terkejut tunduk dan yang lain berbaring.

Seorang wanita muda yang berada di tempat kejadian ke stesen yang sama melaporkan bahawa Abe sedang memberi ucapan dan seorang lelaki tiba di belakangnya.

“Tembakan pertama kelihatan seperti mainan, dan dia tidak jatuh dan letupan besar kedengaran. Tembakan kedua lebih jelas dan kami dapat melihat percikan api dan asap. Selepas tembakan kedua, orang ramai mengerumuninya dan mengurut jantungnya.”

Pegawai parti tempatan mengesahkan bahawa mereka tidak menerima sebarang ancaman sebelum serangan itu dan ucapan Abe sebelum ini telah diumumkan secara terbuka.

Dilaporkan, Abe telah berusaha untuk membebaskan ekonomi Jepun daripada kemelesetan yang kronik dengan mengamalkan dasar berani yang dipanggil “Abenomics.” 

Beliau juga berusaha untuk meningkatkan keupayaan tentera dan menentang pengaruh China yang semakin meningkat.

Belasungkawa Daripada Pemimpin Dunia

Mesej simpati, terkejut dan kutukan atas pembunuhan Abe mencurah-curah dari seluruh dunia.

Kementerian Luar Arab Saudi mengucapkan takziah kepada keluarga Shinzo Abe, kerajaan serta rakyat Jepun.

“Kementerian merakamkan penghargaan atas peranan penting yang dimainkan Abe sebagai pemimpin berpengaruh di persada antarabangsa sepanjang kerjayanya yang panjang, dan menyatakan peranan pentingnya sebagai rakan Arab Saudi dalam mengukuhkan ikatan persahabatan serta kerjasama antara kedua-dua negara.”

Kementerian Luar Negeri juga menyatakan kecaman terhadap tindakan pengecut yang bercanggah dengan nilai moral dan kemanusiaan dan meragut nyawa bekas Perdana Menteri Jepun, menekankan solidariti kerajaan dengan kerajaan dan rakyat Jepun.

Di Washington, Presiden AS Joe Biden, bekas Presiden Donald Trump dan bekas Presiden Barack Obama menyatakan rasa sedih dan takziah yang mendalam mereka atas pembunuhan Abe.

Biden berkata dalam satu kenyataan bahawa:

“Saya terkejut, marah dan sangat sedih dengan pembunuhan rakan saya Shinzo Abe. Ini adalah tragedi untuk Jepun dan semua orang yang mengenali Shinzo Abe, dan menjadi keistimewaan untuk saya bekerja rapat dengan Perdana Menteri Abe,” kata Biden dalam satu kenyataannya.

Sebagai Naib Presiden ketika itu, saya melawatnya di Tokyo dan mengalu-alukannya ke Washington.

“Walaupun terdapat banyak butiran yang belum diketahui, kita tahu bahawa serangan ganas tidak boleh diterima, dan keganasan senjata api sentiasa meninggalkan parut yang mendalam dalam komuniti yang terjejas kerananya,” kata Biden dan menegaskan bahawa Amerika Syarikat berdiri bersama Jepun dalam detik kesedihan ini.

Dalam pada itu, Trump menggesa pembunuh yang ditangkap akan ditangani dengan cepat dan tegas.

“Bekas Perdana Menteri Jepun itu sebagai seorang lelaki yang mencintai dan menyayangi negaranya yang indah, Jepun. Kami akan sangat merindui Shinzo Abe,” katanya sambil menyifatkan Abe sebagai rakan baiknya.

Setiausaha Negara AS, Anthony Blinken berkata, Amerika Syarikat sangat prihatin selepas serangan ini dengan mengatakan bahawa ia adalah saat yang sangat menyedihkan.

“Shinzo Abe sangat setia kepada negaranya serta kepada pakatan luar biasa antara Amerika Syarikat dan Jepun.”

Menerusi  ciapan di Twitter, Presiden Suruhanjaya Kesatuan Eropah, Ursula Von Der Leyen mengecam pembunuhan pengecut dan kejam terhadap Abe, yang digelarnya sebagai demokrat yang hebat dan pembela order dunia pelbagai hala.

“Saya tidak akan pernah memahami pembunuhan kejam ke atas orang yang hebat ini. Orang Eropah menyertai Jepun dalam berkabung,” kata Presiden Majlis Eropah, Charles Michel.

Manakala Setiausaha Agung NATO, Jens Stoltenberg mengesahkan dalam ciapannya di Twitter bahawa beliau sangat terkejut dengan jenayah keji yang diwakili oleh pembunuhan Abe.

“Abe, seorang pembela demokrasi dan rakan sekerja saya selama bertahun-tahun,” ujarnya dengan menegaskan bahawa pakatan itu akan berdiri bersama rakyat Jepun dan Perdana Menterinya, Fumio Kishida.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron mengucapkan takziah kepada rakyat dan kerajaan Jepun dengan mengatakan bahawa Jepun “kehilangan Perdana Menteri yang hebat.”

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson berkata di Twitternya:

“Berita yang sangat menyedihkan untuk Shinzo Abe. Ramai yang akan mengingati kepimpinan globalnya dalam masa yang sukar. Hati saya bersama keluarganya, rakan-rakan dan rakyat Jepun.”

Canselor Jerman, Olaf Scholz melahirkan rasa kesedihannya yang mendalam.

“Kami berdiri bersama dengan rakyat Jepun walaupun dalam masa yang sukar ini,” tulisnya di Twitter.

Tidak terkecuali, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan turut mengutuk mereka yang melakukan serangan yang memalukan ini.

“Shinzo Abe adalah rakan setia negara Mesir, kami menyukainya dan menyokongnya pada setiap masa dan keadaan semasa pemerintahannya, hubungan dua hala kami menyaksikan perkembangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di semua peringkat,” kata Presiden Mesir Abdel Fattah El-Sisi sambil mengucapkan takziah atas kematian bekas Perdana Menteri Jepun itu.

Terdahulu, Jepun mempunyai salah satu undang-undang kawalan senjata yang paling ketat di dunia. Jumlah orang yang terbunuh dalam tembakan di negara itu kebiasaannya adalah satu angka dan jarang melebihi 10 kes.

Prosedur untuk mendapatkan lesen senapang adalah panjang dan rumit walaupun bagi warga Jepun, yang mesti terlebih dahulu mendapatkan cadangan daripada persatuan menembak dan kemudian menjalani pengawasan polis yang sangat ketat.

Gereja Penyatuan Dikaitkan?

Ibu kepada tertuduh dalam pembunuhan bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe adalah ahli Gereja Penyatuan, menurut apa yang didedahkan oleh Gerakan Agama Global yang diasaskan di Korea.

Pendedahan itu dibuat sehari selepas polis Jepun mengumumkan bahawa suspek menyatakan bahawa punca Abe disasarkan ada kaitannya dengan organisasi tertentu yang namanya masih belum didedahkan secara rasmi.

Menurut Agence France-Presse, laporan media Jepun mengatakan bahawa yang ditahan, Tetsuya Yamagami sebagai ahli kumpulan itu, yang disifatkan sebagai sebuah pertubuhan agama, bertanggungjawab terhadap masalah kewangan yang dihadapi keluarganya, memandangkan ibunya memberi sumbangan besar kepadanya.

Berikut ialah beberapa maklumat tentang Gereja Penyatuan, yang diketahui mengadakan upacara perkahwinan beramai-ramai dan hubungannya dalam dunia perniagaan.

Gerakan ini yang nama rasminya ialah Persekutuan Keluarga untuk Keamanan dan Penyatuan Dunia, diasaskan pada tahun 1954 oleh Son Myung Moon selepas ia dijauhi oleh gereja-gereja Protestan tradisional.

Ahlinya dikenali sebagai Moniz, selepas Moon, yang dilahirkan pada tahun 1920, dalam sebuah keluarga yang pernah bekerja dalam bidang pertanian di kawasan yang kini dikenali sebagai Korea Utara.

Moon belajar kejuruteraan di Tokyo, melakukan jelajah dunia pertamanya pada tahun 1965, dan selama ini telah menjadi pemilik empayar perniagaan dari pembinaan kepada makanan, pendidikan dan media. Dia juga mempunyai kelab bola sepak profesional.

Beliau berpindah ke Amerika Syarikat pada awal 1970an dan didakwa mengelak cukai pada 1981 sebelum dia disabitkan kesalahan dan dipenjarakan selama 11 bulan. Moon mempunyai 14 anak dengan isterinya, Hak Jan Han yang kini menyelia Gereja Penyatuan.

Pergerakan Moon sangat bijak hingga dengan cepat merekrut ahli, meningkatkan bilangan mereka dari 100 mubaligh kepada hampir 10,000 dalam beberapa tahun. Selepas kematian Moon pada 2012, gereja itu yang ajarannya berdasarkan tafsiran baharu Bible berkata, ia mempunyai kira-kira tiga juta orang ahli.

Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa bilangan ahli gabungan telah menurun dengan ketara dari kemuncaknya pada tahun 80an kepada beberapa ratus ribu.

Cawangan gereja Jepun telah diasaskan pada tahun 1959 apabila ia menghantar mubaligh ke Jepun dan Amerika Syarikat pada akhir 1950an, yang berusaha untuk menarik ahli dengan fikiran komersial.

Gerakan ini telah dikenali selama beberapa dekad untuk menganjurkan majlis perkahwinan besar-besaran, yang sering diadakan di stadium sukan yang besar, dan beribu-ribu pasangan yang sering tidak mengenali antara satu sama lain telah berkahwin.

Seterusnya, anak lelaki Moon, Hyung Jin menggantikan bapanya sebagai pemimpin gereja yang terkemuka pada tahun 2008, tetapi perselisihan dengan ibunya mendorongnya berpindah dan menubuhkan gerejanya sendiri.

Kumpulan yang dikaitkan dengan Gereja Penyatuan telah menarik ramai tokoh terkemuka untuk berucap di majlis mereka termasuk bekas Presiden AS, Donald Trump.

Shinzo Abe juga pernah memberi ucapan pada acara untuk kumpulan yang berkaitan dengan gereja ini dan menjadi persoalannya, apakah yang membuatkan beliau terdedah kepada kritikan?

Sebelumnya pada tahun lalu, beberapa peguam telah membuat surat bantahan selepas Abe memberi ucapan di sebuah parti untuk kumpulan yang dikaitkan dengan Gereja Penyatuan.

Peguam tersebut menegaskan bahawa mereka mewakili pelanggan yang kehilangan wang kerana gereja sebelum ini mengkritik Abe kerana menghantar telegram ucapan tahniah kepada pasangan suami isteri semasa pesta gereja pada 2006.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia