Pelarian Syria bakal diusir dari Eropah?

Pelarian Syria tinggal dengan selamat di Eropah tetapi ini tidak lagi berlaku di Denmark yang mana Copenhagen berusaha untuk mengembalikan mereka ke ibu kota Damsyik.

 

Ibu kota itu dianggap oleh Jabatan Imigresen negara itu sebagai kawasan yang selamat. Mungkinkah di Eropah akan terkesan peraturan yang ditetapkan oleh Denmark untuk pelarian yang akan kembali?

 

Denmark ialah sebuah negara yang terletak dalam senarai benua Eropah yang ketat dengan undang-undang imigresen dan suaka. Inilah yang dinyatakan Perdana Menteri Mette Frederiksen secara terbuka pada Januari lalu bahawa tidak mahu wujud urusan dengan suaka.

 

Ketekalan pendekatan kerajaan sosialis-demokratik itu telah diwujudkan sejak kebelakangan ini melalui pembaharuan permit penempatan sementara untuk sebilangan pelarian Syria oleh Jabatan Imigresen Denmark.

 

Trend ini tentunya akan mempengaruhi pelarian dari Damsyik dan pinggirannya kerana Denmark mengklasifikasikan kawasan ini sebagai kawasan selamat. Tetapi negara Denmark dan Syria tidak mempunyai hubungan diplomatik. Namun, tidak ada pelarian yang akan dihantar pulang buat masa ini.

 

Sebelumnya, rakyat Syria yang awal tiba telah dihantar ke pusat-pusat pengusiran. Itu berlaku adalah berikutan kurangnya kerjasama antara kedua-dua negara tersebut kerana Denmark tidak memiliki kedutaan di Damsyik atas faktor keselamatan, seperti yang dilaporkan media.

 

Denmark adalah satu-satunya negara di Eropah yang telah mencapai penaksiran situasi ini di Syria dan perang saudara yang berlangsung selama sedekad, iaitu salah satu konflik yang jarang berlaku yang telah mencapai kata sepakat mengenai dasar suaka iaitu pemulangan tidak boleh diterima.

 

Secara jelasnya, ini disebabkan oleh kekejaman rejim Bashar al-Assad yang terus mengabaikan semua piawaian hak asasi manusia dalam perjuangannya menentang tindakan itu.

 

Sampai bila mereka perlu menjadi pelarian?

 

Di Switzerland pada amnya enggan menghantar pulang pelarian. Sejak 2011, lebih daripada 20,000 orang Syria telah memohon suaka yang mana hampir dua pertiga daripadanya telah diberikan tempat tinggal sementara.

 

Ini dapat disimpulkan, walaupun mereka diizinkan tinggal di Switzerland, mereka harus kembali ke negara asal ketika konflik selesai dan negara itu dianggap aman kembali, bukan boleh menetap untuk selama-lamanya.

 

Dalam konteks ini, keputusan kerajaan Denmark adalah penting. Secara rasmi, penilaian sekretariat negara itu untuk penghijrahan adalah berdasarkan penjelasan dan sumber yang jelas. Di samping itu, pihak sekretariat mesti mengambil kira dasar Mahkamah Pentadbiran Persekutuan dalam situasi yang diputuskan ini.

 

Walau bagaimanapun, iklim di sekitarnya juga menjadi faktor penting; sebagaimana semakin banyak negara yang mengklasifikasikan sebuah negara sebagai selamat, maka akan semakin banyak negara yang mengikutinya.

 

“Amalan bagi negara-negara lain dapat juga memainkan peranan,” kata seorang pakar perundangan di Swiss Refugee Aid Association, Angela Stettler.

 

Beliau menunjukkan bahawa jika keadaan di Syria menjadi tenang, pihak berkuasa Switzerland juga dapat mengubah cara mereka menangani penempatan sementara tersebut.

 

Switzerland sudah melakukan tindakan pengusiran iaitu bergantung kepada wilayah negara yang berkaitan. Sebagai contohnya ke Afghanistan, Libya, Somalia dan Iraq. Sekretariat untuk penghijrahan menganggap beberapa bandar atau wilayah menjadi stabil.

 

Oleh itu, pelarian boleh dihantar ke sana dalam beberapa situasi. Ini hanya bermaksud beberapa belasan kes dalam setahun terutamanya kerana pengusiran sering kali terjadi dengan alasan yang rasional, antaranya tidak terdapat lapangan terbang di kawasan itu.

 

“Selain itu, terdapat banyak situasi misteri tentang mereka yang melarikan diri kerana keadaan tidak stabil di negara asalnya terutama di Timur Tengah,” demikian menurut Angela Stettler.

 

Contoh lain di Afghanistan di mana pasukan AS akan menarik diri menjelang September depan. Sudah jelas bahawa Taliban akan kembali berkuasa atau mengheret kerajaan yang ada ke kancah perang saudara.

 

Ini bukan kali pertama Denmark melakukan pelanggaran terhadap pengusiran pelarian. Copenhagen sudah melakukannya pada tahun 2014 dengan Eritrea. Denmark adalah negara pertama yang mengirim misi mencari fakta di sana untuk mengumpulkan maklumat di lapangan.

 

Laporannya menyimpulkan bahawa pengembalian ke Eritrea adalah mungkin dalam beberapa kes. Laporan itu dikritik di peringkat antarabangsa terutamanya oleh Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Pelarian. Denmark dengan cepat menafikan laporan itu, tetapi ahli politik dari negara lain menjadikannya sebagai rujukan.

 

Setahun kemudian, Britain mengeluarkan arahan baru yang secara jelas merujuk kepada laporan Denmark. Hari ini Switzerland menganggap wajar untuk kembalikan pelarian ke Eritrea.

 

Tekanan demi tekanan

 

Keputusan kerajaan Denmark pada masa ini mengenai Syria telah mendapat kritikan tajam daripada sekumpulan pakar dalam penilaian imigresen Denmark. Para pakar mengadu bahawa penemuan mereka tidak diambil kira dengan tuntas.

 

Pada akhirnya, kritikan menunjukkan bahawa keputusan untuk mengklasifikasikan sebuah negara atau wilayah sebagai selamat adalah keputusan politik.

 

Apa yang menarik mengenai kes ini ialah kerajaan Parti Demokrat Sosial itu akan melaksanakan undang-undang dasar suaka yang baru.

 

Profesor Mikael Bagsen Klitgaard, pengarah Jabatan Politik dan Masyarakat di Universiti Aalborg mengaitkan situasi ini dengan pembentukan politik negara.

 

“Untuk memenangkan majoriti, mereka telah bergerak secara signifikan ke kanan dari segi polisi imigrasi.”

 

Pada tahun 1990-an, Parti Demokrat Sosial berkuasa penuh. Profesor tersebut mengatakan bahawa selama dekad ini, isu imigrasi mula menguasai perbincangan yang menyebabkan konflik arus. Beberapa tahun kebelakangan ini juga menyaksikan kebangkitan sebuah parti populis sayap kanan yang telah mendorong isu ini selama bertahun-tahun.

 

Oleh itu, dasar imigresen dan suaka yang sangat ketat dibandingkan dengan negara-negara Eropah yang lain menjadi strategi agar Parti Demokrat Sosial berdiri teguh di hadapan parti-parti sayap kanan.

 

Sebilangan ahli parti itu juga nampaknya percaya bahawa negara kebajikan Denmark yang murah hati harus dilindungi, terutama dengan meletakkan sekatan ke atas imigrasi.

 

“Dengan dasar mereka yang sangat ketat, mereka ingin mengelakkan menjadi sasaran pihak kanan,” menurut pakar politik Denmark.

 

Setakat ini, mereka nampaknya berjaya. Parti Demokrat Sosial kini berada pada tahap aras tertinggi dalam beberapa dekad.

 

Adakah model Denmark mampu menguasai Eropah?

 

Seterusnya, tidak akan ada pengusiran yang berlaku di Switzerland. Sebilangan besar negara mempunyai sikap berhati-hati terhadap Syria. Di Switzerland juga, tidak ada yang mengancam untuk mengubah amalan semasa, seperti yang ditegaskan sekretariat untuk pelarian dan Mahkamah Pentadbiran Persekutuan:

 

“Terus mempertimbangkan pelaksanaan pengusiran ke Syria secara umum tidak masuk akal, kerana situasi umum yang berlaku dari segi keselamatan dan hak asasi manusia, kepada konflik bersenjata yang berterusan di bahagian-bahagian yang terpisah dari negara tersebut. Ini juga berlaku untuk ibu kota, Damsyik.”

 

Rasionalnya untuk kembali ke Syria, keadaan kemanusiaan dan keselamatan di lapangan mesti bertambah baik dan keadaan harus stabil dalam jangka waktu yang panjang, boleh jadi setelah pemilihan semula Bashar al-Assad sebagai presiden untuk penggal keempat pada 26 Mei lalu.

 

Namun pilihan raya yang sebelumnya ditolak oleh tiga daripada lima ahli tetap Majlis Keselamatan PBB, tentunya tidak akan mengubah sifat penindasan dan kekejaman rejim Assad terhadap rakyatnya itu.

 

Atriza Umar
Pegawai Penerangan dan Perhubungan
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia