Pelarian Di Malaysia: Urus Dengan Perikemanusiaan

Pelarian Di Malaysia: Urus Dengan Perikemanusiaan | IKRAM

SERI KEMBANGAN – Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, Malaysia digesa mengambil langkah berprinsip dan manusiawi sesuai dengan kedudukannya sebagai negara Islam yang dicontohi untuk mengiktiraf hak-hak asasi pelarian di negara ini.

“Akses kepada pendidikan, kesihatan dan kebebasan untuk bergerak dengan selamat adalah sangat asasi.”

Beliau berkata, sasaran menjadi negara dan bangsa maju tidak hanya bersifat luaran dan fizikal, sebaliknya kayu ukurnya adalah standard moral yang dipaparkan dalam hidup berbangsa dan bernegara.

“Marilah kita menjadi negara dan bangsa menyantuni tetamu dhuafa, miskin dan dizalimi, dihimpit keterdesakan serta bertarung nyawa, dengan nilai-nilai Malaysia yang sarat dengan kasih sayang, insani, Islami serta berperikemanusiaan,” ujarnya.

Mantan Menteri Besar Johor itu berkata, setidak-tidaknya biarlah pelarian perang ini melihat bahawa sekalipun mereka datang dari daerah berkonflik, dunia ini sebenarnya belum tandus dengan kemanusiaan dan kasih sayang.

“Marilah kita menguatkan iltizam untuk menjamin hak-hak dan maruah mereka dihormati,” katanya menerusi hantaran di Facebook bersempena sambutan Hari Pelarian Sedunia hari ini.

Menurutnya, pelarian adalah mangsa keadaan yang terpaksa melarikan diri ke negara ini untuk mencari tempat selamat dan berlindung sebelum ditempatkan di negara penerima bagi memulakan kehidupan baharu.

“Kebanyakan pelarian yang mencari perlindungan di Malaysia adalah orang Islam dari Syria, Myanmar, Iraq dan Afghanistan, dan kesemuanya adalah pelarian perang yang tidak mempunyai peluang pulang ke tanah air dengan selamat.”

Atas dasar itu jelasnya, Malaysia wajar mengambil tanggungjawab moral untuk memastikan mereka dilayan dengan penuh maruah dan perikemanusiaan.

“Kita adalah negara Islam, agama suci ini mengajar kita melakukan kebaikan kepada sesama manusia tanpa mengira status dan asal usul, apatah lagi kepada kanak-kanak dan wanita yang dizalimi.”

Mohamed Khaled menegaskan, pelarian perang ini adalah sebahagian daripada isu ummah yang mewajarkan kita memberikan kepimpinan dengan menjamin keselamatan mereka selagi mereka berada di tanah air ini.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia