Nur Athirah raih Anugerah Pelajaran Diraja

Beliau yang merupakan pelajar Sarjana Muda dalam jurusan Falsafah, Undang-Undang dan Perniagaan UUM telah menerima anugerah tersebut daripada Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Almarhum Sultan Badlishah yang juga Canselor UUM.

Nur Athirah telah mendapat Anugerah Dekan pada setiap semester dengan memperoleh keputusan cemerlang Purata Mata Semester (PMS) 4.0 selama tujuh semester.

Dengan keputusan cemerlang yang dicapai pada tahun pertama, beliau telah terpilih sebagai Penerima Biasiswa Majlis Raja-Raja pada tahun kedua pengajian seterusnya menamatkan pengajian dengan Purata Mata Keseluruhan (PMK) 3.99.

Katanya, beliau tidak mempunyai resepi kejayaan yang luar biasa kecuali sentiasa memberikan fokus dalam kelas.

Biarpun program pengajian yang diikutinya baru diperkenalkan, dia sentiasa gigih untuk cemerlang setiap semester meskipun sibuk dengan aktiviti kokurikulum.

“Apabila kursus baru, ia agak sukar bagi pelajar dan pensyarah itu sendiri untuk membawa subjek yang perlu dipelajari, apatah lagi hanya 13 orang yang mengikuti kursus ini, dengan kerjasama baik daripada rakan sekelas serta pensyarah, alhamdulillah segalanya dipermudahkan,” ujarnya menerusi Berita Harian.

Dilahirkan di Alor Star, Kedah pada 21 Mei 1996, beliau yang kini bekerja sebagai Eksekutif Pembangunan Perniagaan sejak beberapa bulan lalu, pernah bergiat aktif dalam aktiviti kokurikulum sebagai Setiausaha Kehormat Persatuan Falsafah, Undang-undang dan Pengajian (THINKERS).

Beliau turut menyertai pelbagai aktiviti di peringkat universiti, nasional dan antarabangsa, seperti wacana ilmiah, delegasi ke universiti-universiti tempatan dan antarabangsa serta mengikuti pelbagai aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh badan bukan kerajaan (NGO).

Beliau yang juga anak kepada pensyarah UUM, Prof Dr Rushami Zien Yusoff (Ahli DPN IKRAM) dan Puan Zaini Yusoff (AJK IKRAM Perlis) bercita-cita untuk menjadi seorang yang terbaik dalam apa jua bidang agar dapat menjadi inspirasi serta berbakti kepada orang lain.

Tahniah Saudari Nur Athirah! Semoga anugerah ini menjadi pemangkin untuk terus cemerlang dan menyumbang untuk agama, negara dan masyarakat serta menjadi contoh yang positif kepada mahasiswa lain, insya-Allah.

Kredit foto utama: Berita Harian

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia