Negara Teluk, Asia Tengah Perkukuh Hubungan Dua Hala

Negara Teluk, Asia Tengah Perkukuh Hubungan Dua Hala | IKRAM

Pemimpin Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan negara-negara Asia Tengah menekankan kepentingan mengukuhkan hubungan politik dan strategik antara kedua-dua pihak di peringkat kolektif dan dua hala.

Selain itu, negara-negara tersebut akan berusaha untuk memastikan fleksibiliti rantaian bekalan, pengangkutan, komunikasi, keselamatan makanan, keselamatan tenaga, serta keselamatan air.

Perkara-perkara itu dimeterai dalam sidang kemuncak dua hari antara negara-negara ahli GCC dan para pemimpin tertinggi Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakhstan, Tajikistan serta Kyrgyzstan bermula Rabu.

Dalam kenyataan penutup sidang kemuncak pada Khamis, mereka menyatakan kebimbangan mereka tentang peningkatan retorik tentang perkauman dan Islamofobia, tindakan keganasan terhadap minoriti Islam serta simbol Islam.

Para pemimpin yang hadir menekankan usaha untuk membina hubungan kerjasama dalam membangunkan sumber dan teknologi tenaga hijau dan boleh diperbaharui, mewujudkan peluang perniagaan, menyokong peluang pelaburan dan meningkatkan pertukaran perdagangan.

Perkukuh perkongsian

Ia juga menekankan kepentingan memperkukuh perkongsian antara kedua-dua pihak termasuk dialog politik, keselamatan, kerjasama ekonomi, pelaburan dan meningkatkan komunikasi antara rakyat, selaras dengan pelan tindakan bersama yang dipersetujui untuk tempoh 2023 hingga 2027.

Dalam bidang ekonomi, mereka mengetengahkan kepentingan meneruskan usaha untuk meningkatkan perdagangan kerjasama ekonomi, menggalakkan pelaburan, dengan menyediakan persekitaran yang menarik untuk mencapai faedah bersama.

Manakala para pemimpin menekankan kepentingan membangunkan laluan pengangkutan bersambung antara kedua-dua wilayah, membina rangkaian logistik dan perdagangan yang kukuh, serta membangunkan sistem berkesan yang menyumbang kepada pertukaran produk.

Mereka turut menekankan kepentingan untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang alam sekitar, perubahan iklim, perlindungan glasier, sumber air dan menarik lebih banyak pelaburan ke sektor utama ekonomi negara-negara Asia Tengah untuk menyesuaikan diri dengan perubahan iklim melalui integrasi, kerjasama mengenai risiko serta akibat bencana alam antara kedua-dua pihak.

Para pemimpin turut mengalu-alukan keputusan Arab Saudi untuk menjadi tuan rumah forum pelaburan antara negara-negara Majlis Kerjasama dan negara-negara Asia Tengah pada suku terakhir tahun ini, dan inisiatif Turkmenistan dan Kyrgyzstan untuk menjadi tuan rumah forum pelaburan antara negara-negara Majlis Kerjasama dan negara-negara Asia Tengah tahun depan.

Sidang kemuncak tersebut menegaskan bahawa peningkatan risiko konfrontasi nuklear antara negara-negara bersenjata nuklear merupakan ancaman yang serius dan tidak boleh diterima kepada keamanan, keselamatan antarabangsa, dan penggunaan senjata nuklear tidak boleh dibenarkan.

Kecam keganasan

Dalam pada itu, para pemimpin menyatakan kecaman mereka terhadap keganasan, apa jua sumbernya, penolakan semua bentuk dan manifestasinya. 

Mereka menyatakan keazaman untuk mengukuhkan usaha serantau dan antarabangsa bagi memerangi keganasan dan ekstremisme, bagi menghalang pembiayaan senjata dan merekrut kumpulan pengganas untuk semua individu serta entiti.

Para pemimpin menyatakan bahawa bahagian dunia Islam sedang menghadapi peningkatan ketidakamanan makanan, kebanyakannya disebabkan oleh situasi geopolitik dan geoekonomi yang mencabar, serta perubahan iklim.

Mereka menekankan keperluan untuk bekerjasama dan menyokong usaha Pertubuhan Islam untuk Keselamatan Makanan serta menggunakan keupayaannya untuk memastikan bekalan makanan sampai ke negara yang memerlukannya.

Mereka turut mengucapkan terima kasih kepada Arab Saudi kerana menjadi tuan rumah sidang kemuncak bersejarah ini, dan menyatakan aspirasi mereka untuk mengadakan sidang kemuncak seterusnya antara GCC dan negara-negara Asia Tengah di Samarkand, Uzbekistan pada 2025.

Menghormati kedaulatan negara

Pada pembukaan Sidang Kemuncak Teluk dengan negara-negara Asia Tengah, Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman menekankan kepentingan menghormati kedaulatan dan kemerdekaan negara dan tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman mereka.

Dalam ucapannya, Putera Mohammed bin Salman berkata:

“Kami mengucapkan tahniah kepada penerimaan pelan tindakan bersama antara GCC dan negara-negara Asia Tengah antara 2023-2027, termasuk dialog politik dan keselamatan, kerjasama ekonomi dan pelaburan, mengukuhkan komunikasi antara rakyat, serta mewujudkan perkongsian berkesan antara sektor perniagaan di negara kita, untuk mengesahkan kesinambungan kami dalam meneliti segala cara, untuk mendorong hubungan kita ke arah yang lebih erat.”

Pemimpin negara GCC dan juga Asia Tengah iaitu Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan dan Uzbekistan telah menyertai sidang kemuncak itu.

Hargai sokongan

“Kami mempunyai warisan sejarah dengan negara-negara Asia Tengah. Dalam hal ini, kami menghargai sokongan negara-negara Asia Tengah terhadap pencalonan Kerajaan untuk menjadi tuan rumah Ekspo 2030 di Riyadh,” kata Putera mahkota Saudi.

Beliau menyeru untuk mempergiatkan usaha bersama untuk menghadapi segala yang menjejaskan keselamatan tenaga dan rantaian bekalan makanan global.

“Sidang kemuncak kita hari ini datang sebagai lanjutan daripada hubungan ini untuk mewujudkan permulaan yang menjanjikan berdasarkan warisan sejarah, keupayaan, sumber manusia dan pertumbuhan ekonomi kita, yang menyumbang kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara kita mencecah kira-kira $2.3 trilion.”

“Cabaran yang dihadapi dunia kita hari ini memerlukan semua usaha bagi mengukuhkan kerjasama antara negara untuk mencapai keselamatan dan kestabilan di rantau kita.”

Pada akhir sidang kemuncak itu, Putera Mahkota Saudi itu mengumumkan penerimaan kenyataan akhir dan keputusan yang dikeluarkan oleh sidang kemuncak itu.

Selaras usaha

Bagi pihaknya, Putera Mahkota Kuwait, Sheikh Mishaal al-Sabah menekankan kepentingan bekerja dan menyelaraskan usaha di peringkat serantau untuk menghadapi cabaran yang mengelilingi wilayah itu.

“Kami mempunyai keyakinan yang kukuh bahawa keadaan semasa memerlukan lebih banyak usaha dan penyelarasan usaha di peringkat serantau untuk menghadapi cabaran yang mengelilingi wilayah kami melalui kerjasama antara kita.”

Beliau menekankan kepentingan perundingan berterusan dengan rakan kongsi untuk meneruskan kerjasama dalam semua bidang dan meningkatkan keselamatan dan kestabilan.”

Pelan tindakan bersama

Manakala, Wakil Kesultanan Oman pada sidang kemuncak itu, Asaad bin Tariq, mengesahkan wujudnya kepentingan bersama antara negara Teluk dan Asia Tengah yang memerlukan lebih penyelarasan, menunjukkan terdapat peluang untuk meningkatkan ekonomi dan perdagangan.

“Pelan tindakan bersama negara-negara Asia Tengah telah diluluskan termasuk aspek keselamatan dan politik, sambil menekankan wujudnya hubungan bersama antara negara Teluk dan negara Asia Tengah,” ujar Setiausaha Agung Majlis Kerjasama Teluk, Jassim al-Budaiwi.

Sebaliknya, Presiden Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev berkata bahawa penting untuk melaksanakan perdagangan bebas dengan negara Teluk dan mencadangkan pembentukan majlis perdagangan bebas antara negara Teluk dan Asia Tengah.

Bangunkan hubungan perdagangan

Begitu juga, Presiden Turkmenistan, Serdar Berdymukhamedov menegaskan bahawa adalah perlu untuk membangunkan hubungan perdagangan antara negara-negara Asia Tengah dan negara-negara Teluk, dengan menyatakan bahawa bidang pengangkutan, tenaga dan pelaburan menjadi keutamaan dengan negara-negara Teluk.

Presiden Tajikistan, Emomali Rahman mengesahkan kesediaan negara-negara Asia Tengah untuk bekerjasama dengan negara-negara Teluk untuk menghadapi keganasan.

Tambahnya, penting untuk mengaktifkan kerjasama memerangi jenayah rentas sempadan, dan menunjukkan bahawa kepentingan yang besar diberikan untuk memerangi pengedaran dadah.

Beliau juga menyatakan aspirasinya untuk menarik pelaburan Teluk di negara-negara Asia Tengah, menekankan kesediaannya untuk meningkatkan kerjasama dalam pelbagai bidang ekonomi dengan negara-negara Teluk.

Sebaliknya, Presiden Kyrgyzstan, Sadir Japarov menegaskan potensi besar negara-negara Asia Tengah dalam bidang tenaga boleh diperbaharui, dan komitmen mereka untuk bekerjasama dengan negara-negara Teluk dalam bidang memerangi keganasan.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia