Negara dalam krisis, gabungan NGO tubuh TINDAK!

SERI KEMBANGAN – Memandangkan keadaan Covid-19 yang semakin buruk di Malaysia, terutama di Lembah Klang, beberapa NGO telah memutuskan untuk membentuk satu gabungan masyarakat madani yang dinamakan Pelan Bertindak Rakyat (TINDAK!).

 

“Tujuan gabungan ini adalah untuk menggerakkan sokongan besar-besaran untuk rangkaian Pelan Tindakan Kecemasan, terutama dalam sektor Kesihatan dan Ekonomi,” kata Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz dalam sidang media penubuhan gabungan itu hari ini.

Jelasnya, Pelan Tindakan Kecemasan ini disediakan oleh kelompok pakar berkenaan dasar yang bersifat bebas dengan rangka polisi terperinci yang perlu dilaksanakan segera dan tanpa penangguhan. 

Pelan tersebut diterbitkan pada pagi ini oleh Dato’ Dr Amar Singh HSS, Dr Khor Swee Kheng, Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman dan Dato’ Dr Zainal Ariffin Omar, dan telah disahkan oleh pelbagai organisasi dan individu dalam sektor kesihatan.

Tambahnya, kegagalan melaksanakan polisi seperti ini akan mengakibatkan jumlah kematian meningkat dan kadar jangkitan Covid-19 yang lebih tinggi, serta memburukkan lagi isu kemelaratan hidup serta kesukaran ekonomi rakyat yang semakin mencanak.

“Walaupun kita tidak perlu untuk menimbulkan rasa panik dan cemas, namun pihak pemerintah seolah tidak menanggapi masalah yang kita hadapi ini dengan serius.”

“Maka, sekiranya mereka tidak bertindak dalam keadaan penuh kewaspadaan dan serius, maka rakyat akan melakukan sesuatu untuk mereka berwaspada.”

Sebagai inisiatif akar umbi dari rakyat, kata beliau lagi, keprihatinan gabungan itu adalah bagi memastikan keprihatinan dan suara semua rakyat didengar dengan kuat dan jelas, terutama suara semua petugas barisan hadapan Covid-19 yang semakin dibebani oleh wabak yang semakin buruk.

“Kita secara jelas memerlukan pendekatan menyeluruh masyarakat dan seharusnya memperakui tanggungjawab bersama untuk membawa penyelesaian menerusi pendekatan kepimpinan dari rakyat.”

“Sekiranya pihak berkuasa terus bertindak terlalu perlahan, kami akan mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran (yang tidak melibatkan perhimpunan besar-besaran – fizikal, kerana keadaan Covid-19) untuk menekan pihak-pihak yang berkenaan untuk segera melaksanakan tuntutan tersebut,” tegas Faisal.

Ujarnya, Jawatankuasa TINDAK! merancang untuk mengumumkan senarai tuntutan pada akhir minggu ini.

Menurut Timbalan Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM), Hj Badlishah Sham Baharin, gabungan masyarakat madani berasa terpanggil untuk menubuhkan TINDAK! kerana mereka mendapati krisis yang melanda negara ini semakin meruncing.

Jadi, mereka merasakan perlu adanya satu gabungan yang dapat mengetengahkan dan menawarkan solusi kepada krisis yang sedang melanda negara.

“Peranan masyarakat madani ini bukan untuk menggembar-gemburkan masalah sahaja, kami pun sebenarnya solution-driven, kami juga ingin mengetengahkan dan menawarkan solusi,” kata beliau yang juga Pengerusi Gabungan Bertindak Malaysia (GBM).

Tambah Badlishah, Jawatankuasa TINDAK! menyokong Pelan Tindakan Kecemasan ini kerana ia satu pelan tindakan yang tepat, munasabah dan praktikal untuk menangani krisis terutamanya krisis pandemik Covid-19 yang sedang melanda negara.

Katanya lagi, TINDAK! juga ingin menekankan pendekatan keseluruhan masyarakat (whole-society approach) untuk menangani krisis ini dan menyeru masyarakat supaya memainkan peranan masing-masing, menjaga SOP, menjaga lingkungan supaya dapat menjauhkan diri daripada terjangkit dengan penyakit Covid-19.

“Jadi, kita semua kena mainkan peranan kita, bukan sahaja peringkat individu, tetapi peringkat masyarakat dan seterusnya peringkat negara.”

“Kita ingin supaya perkara ini (Pelan Tindakan Kecemasan) dapat dilaksanakan oleh pihak berkuasa untuk kita sama-sama menangani krisis yang sedang melanda negara sekarang ini.”

Sehingga kini, TINDAK! dianggotai ABIM, IKRAM, GBM, Projek #BangsaMalaysia, Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT), Jawatankuasa Marhain, Projek Wawasan Rakyat (POWR), Undi18, Komrad Borneo dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM).

Maklumat lanjut gabungan ini boleh dilayari di laman Facebook Pelan Bertindak Rakyat di pautan https://www.facebook.com/PelanBertindakRakyat/.  

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia