Murid tadika taja anak yatim Gaza, Rohingya

Menurut Pengerusi MyCARE Johor, Prof. Madya Dr Mohd Zin Kandar, melalui program ‘Sayangkan Anak-anak Yatim’ dan ‘Masih Ada Yang Sayang’, sejumlah RM170,000 telah dikumpul dan akan digunakan khas untuk tujuan tersebut.

“Semenjak awal tahun 2017, program-program di atas telah dijalankan di rangkaian Tadika dan Taska Iman yang bertujuan menanamkan bibit-bibit kasih dan sayangkan kawan-kawan sebaya mereka di negara-negara bergolak,” jelasnya.

Tambah beliau, kanak-kanak tadika turut dididik supaya menabung untuk rakan mereka di Palestin, Syria dan Rohingya dengan bimbingan guru-guru tadika dan ibu bapa masing-masing.

“Tabung MyCARE telah diedarkan kepada 1,200 kanak-kanak di Tadika dan Taska Iman di 20 cawangan di Johor Bahru, Batu Pahat dan Muar pada awal sesi persekolahan 2017 dan telah dikumpulkan semula pada akhir sesi pengajian baru-baru ini.”

Dengan sumbangan tersebut, kata Dr Zin lagi, Tadika dan Taska Iman telah berjaya menaja anak-anak yatim Rohingya seramai empat orang dan 55 anak-anak Yatim Palestin di Gaza.

“Setiap mereka (anak yatim Gaza) akan menerima USD50 (RM190) sebulan melalui tabung tajaan ini yang diuruskan oleh Pejabat MyCARE di Gaza.”

Menurutnya, ini bermakna anak-anak di Tadika dan Taska Iman telah membantu rakan-rakan mereka di Gaza setiap bulan bagi menampung keperluan makanan dan pendidikan mereka.

Ujar beliau, secara keseluruhan, MyCARE telah menaja hampir 2,500 anak-anak yatim sumbangan rakyat Malaysia termasuk daripada program di Tadika dan Taska Iman.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia