Murid tadika taja anak yatim Gaza, Rohingya

Menurut Pengerusi MyCARE Johor, Prof. Madya Dr Mohd Zin Kandar, melalui program ‘Sayangkan Anak-anak Yatim’ dan ‘Masih Ada Yang Sayang’, sejumlah RM170,000 telah dikumpul dan akan digunakan khas untuk tujuan tersebut.

“Semenjak awal tahun 2017, program-program di atas telah dijalankan di rangkaian Tadika dan Taska Iman yang bertujuan menanamkan bibit-bibit kasih dan sayangkan kawan-kawan sebaya mereka di negara-negara bergolak,” jelasnya.

Tambah beliau, kanak-kanak tadika turut dididik supaya menabung untuk rakan mereka di Palestin, Syria dan Rohingya dengan bimbingan guru-guru tadika dan ibu bapa masing-masing.

“Tabung MyCARE telah diedarkan kepada 1,200 kanak-kanak di Tadika dan Taska Iman di 20 cawangan di Johor Bahru, Batu Pahat dan Muar pada awal sesi persekolahan 2017 dan telah dikumpulkan semula pada akhir sesi pengajian baru-baru ini.”

Dengan sumbangan tersebut, kata Dr Zin lagi, Tadika dan Taska Iman telah berjaya menaja anak-anak yatim Rohingya seramai empat orang dan 55 anak-anak Yatim Palestin di Gaza.

“Setiap mereka (anak yatim Gaza) akan menerima USD50 (RM190) sebulan melalui tabung tajaan ini yang diuruskan oleh Pejabat MyCARE di Gaza.”

Menurutnya, ini bermakna anak-anak di Tadika dan Taska Iman telah membantu rakan-rakan mereka di Gaza setiap bulan bagi menampung keperluan makanan dan pendidikan mereka.

Ujar beliau, secara keseluruhan, MyCARE telah menaja hampir 2,500 anak-anak yatim sumbangan rakyat Malaysia termasuk daripada program di Tadika dan Taska Iman.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia