Memilih yang terbaik daripada yang terbaik – Dr Parid

Beliau mengajak sekalian yang hadir memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah Subhanahu Wa Taala yang mengurniakan masa dan kesihatan.

“Bersamalah kita bersyukur kerana Allah memberi peluang kepada kita turut serta hadir pada hari ini bagi menyempurnakan tanggungjawab yang kita lakukan dalam tempoh empat tahun sekali ini.” ujarnya.

Beliau berharap agar semua ahli yang hadir dapat memilih yang terbaik untuk terus menerajui barisan Dewan Perwakilan Nasional (DPN).

“Kita hendaklah memilih mereka yang memiliki keupayaan yang disebutkan oleh ulama, sebagai seorang da’ie, yang boleh merungkai persoalan-persoalan ummat, yang boleh menganalisis isu dengan tepat serta membawa solusi terhadap perkara yang diketangahkan,” tambah beliau lagi.

Dr Parid turut mengingatkan bahawa kepimpinan itu adalah satu amanah kerana pada hari kiamat nanti ia akan menjadi satu kehinaan atau kenistaan jika disalahgunakan.

“Jadi sesiapa yang diamanahkan itu perlulah menjalankannya dengan sesempurna mungkin sebagaimana yang selayaknya yang disarankan Allah dan RasulNya.”

Justeru menurutnya, mereka yang patut dipilih perlu memiliki ciri-ciri yang antaranya bertanggungjawab dan mampu memimpin, amanah serta memiliki keupayaan mendepani isu semasa.

“Saya menyeru agar sekalian kita sentiasa meluruskan niat dan memperbanyakkan doa selain mengambil peluang memperkukuhkan ukhuwah dalam pertemuan ini,” saran Dr Parid.

Beliau berkata demikian dalam PAT bagi memilih Dewan Perwakilan Nasional (DPN) yang diadakan empat tahun sekali, memiliki tiga kategori pengundian iaitu 21 orang wakil umum, 10 orang wakil wanita dan 10 orang wakil ulama.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia