Membawa rahmat, penerang kegelapan umat

Dengan keruntuhan akhlak, sikap-sikap mereka terhadap manusia lainnya berleluasa dengan penindasan, pemerasan terhadap wanita dan golongan yang lemah sering kali terjadi. Kehadiran bagindalah menjadi cahaya bagi umat seluruhnya.

Baginda telah dilahirkan dan bergerak di tengah-tengah manusia ini, membangunkan mereka menjadi sebuah umat, mengatur kehidupan mereka, menjadi golongan yang mampu memikul misi dan risalah membangunkan lingkungan yang terbaik.

Masyarakat mereka menjadi golongan yang terbaik dan zaman mereka merupakan zaman yang gemilang dalam perjalanan sejarah dunia.

Lahirnya mereka menerusi usaha-usaha Rasulullah Salallahualaihiwasallam yang bermula dengan pembangunan manusia, hingga membangunkan sebuah negara iaitu Madinah al-Munawwarah, dan pembangunan tamadun Islam yang akhirnya meletakkan umat Islam di puncak kejayaan serta dapat menerajui perjalanan dunia pada waktu selepas kewafatan baginda.

Mengajak kebaikan, menegah kemungkaran

Ketika menelusuri langkah perjuangan, baginda Rasulullah Salallahualaihiwasallam bermula dengan usaha-usaha mengajak manusia ke arah kebaikan iaitu membawa mereka kepada kerja-kerja yang maaruf, melarang mereka melakukan perkara-perkara yang mungkar.

Lantaran menerusi usaha-usaha inilah, baginda dapat membawa sejumlah manusia yang hidup pada zamannya, hidup di bawah pimpinan baginda, melaksanakan ajaran-ajaran Islam dalam bentuk yang terbaik, mempraktikkan dalam diri mereka, seterusnya mengembangkannya dalam kalangan lingkungan mereka dan tidak terkecuali mereka yang belum Islam turut disantuni menerusi dakwah dan ‘engagement’.

Bayangkan kepedulian Rasulullah dan sahabat-sahabat baginda untuk mengajak seluruh umat manusia yang mana akhirnya hidup di bawah naungan Islam, mengajak umat manusia melaksanakan ibadat kepada Allah Subhanahuwataala, melakukan kegiatan-kegiatan yang memakmurkan bumi Allah, dan bukannya membuat kezaliman dan kerosakan.

Selain itu, mereka menjaga hubungan sesama manusia atas dasar persaudaraan, sama ada berasaskan kepada agama atau berasaskan kepada kemanusiaan, saling tolong-menolong, bantu-membantu, sama ada daripada sudut pencerahan idea, ataupun berkaitan jalan kehidupan yang perlu diikuti oleh manusia supaya akhirnya mereka sampai kepada matlamat kebahagiaan dalam hidup mereka.

Mereka akan melalui jalan kehidupan yang baik dan berjaya hingga kehidupan mereka mampu berkembang maju pada zaman tersebut.

Sepanjang hidup baginda Rasulullah, mengajak manusia mengerjakan kebaikan dan menegah mereka daripada melakukan kejahatan serta memerangi elemen-elemen yang bertentangan dengan kehendak Islam.

Sebagaimana Nabi Salallahualaihiwasallam bersabda:

“Apa sahaja yang aku larang terhadap kamu, maka jauhilah. Dan apa sahaja yang aku perintahkan kepada kamu, maka kerjakanlah semampu kamu. Sesungguhnya faktor yang membinasakan umat sebelum kamu adalah kerana mereka banyak bertanya (yang tidak berguna) dan bersikap menyelisihi nabi-nabi mereka.” (HR Imam Muslim)

Membawa rahmat seluruh alam

Benarlah bahawa Nabi Salallahualaihiwasallam pembawa rahmat kepada seluruh alam ini. Baginda diutuskan bukan untuk bangsa Arab di tanah kelahirannya sahaja, tetapi sangat jelas baginda adalah utusan daripada Allah buat rahmat seluruh manusia dan alam ini.

Sebagaimana firman Allah Subahanahuwataala dalam Surah al-Anbiyaa’ ayat 107 yang bermaksud:

“Dan sungguh Kami tidak mengutusmu wahai Muhammad, melainkan untuk membawa rahmat kepada seluruh alam.”

Rahmat yang dibawa Rasulullah Salallahualaihiwasallam bukan setakat ke atas manusia semata-mata, tetapi juga terhadap makhluk tidak bernyawa juga.

Dalam hadis Riwayat at-Tabrani, telah bersabda baginda Rasulullah Salallahualaihiwasallam:

“Sesungguhnya aku adalah rahmat yang dihadiahkan (oleh Allah).”

Betapa hadirnya Nabi Salallahualaihiwasallam sebagai menyelamatkan umat daripada kegelapan kepada cahaya yang terang.

*Siri Rasulullah Utusan Untuk Semua (2) oleh Presiden IKRAM, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia