Malulah kepada rakyat!

“Ini bukan kali pertama Datuk Bung Moktar Radin berkelakuan seperti itu. Sebelum ini, (kerajaan lalu) beliau pernah mengungkapkan perkataan seksis sekaligus menghina seorang ahli Parlimen wanita,” katanya ketika dihubungi IKRAMedia.

Justeru, beliau mengingatkan bahawa perbahasan di Dewan Parlimen yang mulia adalah perbahasan di peringkat pembuat keputusan tertinggi bagi negara ini.”

Tambahnya lagi, kini ia boleh ditonton secara langsung oleh semua golongan masyarakat melalui pelbagai media.

“Ahli Parlimen adalah sebagai pemimpin seharusnya menunjukkan contoh yang terbaik kepada seluruh rakyat,” tegas Dr Hafidzah.

Beliau berkata, kalaupun tidak malu kepada Tuhan yang melihat sepanjang masa, malulah kepada rakyat yang Tuan-tuan wakili.

“Bagaimana perasaan mereka melihat pemimpin yang mereka lantik berkelakuan buruk lagi memalukan?” soalnya yang merasakan memang tidak sewajarnya perkara itu berlaku di dalam Dewan Parlimen.

Sehubungan dengan itu, beliau menyeru kepada semua pemimpin khususnya ahli Dewan Parlimen agar menunjukkan contoh teladan yang baik.

“Pamerkanlah akhlak yang baik dengan penghujahan dan perbahasan berkualiti serta menjauhi perkataan-perkataan buruk atau menghina orang lain.”

Beliau yang juga Penasihat Kelab Keluarga Islah sekali lagi menyeru supaya memperbaiki hati kerana perkataan yang buruk menggambarkan hati yang di dalam.

“Mana-mana Ahli Parlimen yang melanggar etika perbahasan bukan sahaja diberi amaran tetapi perlu mendapat tindakan tegas yang setimpal agar mereka mendapat pengajaran serta tidak berani mengulangi perbuatan buruk mereka,” tegas Hafidzah lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berharap Institusi Parlimen benar-benar menjadi Institusi yang mulia dalam merangka dasar-dasar yang terbaik untuk menjadikan Malaysia sebuah negara rahmah untuk semua.

Sebelumnya, Ahli Parlimen BN (Kinabatangan) Datuk Bung Mokhtar Radin berkata “F…Y…” kepada Ahli Parlimen Pakatan Harapan (Puncak Borneo), Willie Mongin selepas diganggu ketika berucap membahasakan Rang Undang-Undang Cukai Jualan 2018 dan Rang Undang-Undang Cukai Perkhidmatan 2018 pada 6 Ogos, 2018 lalu.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia