Mainkan peranan atasi keganasan rumah tangga

Seminar dianjurkan Wanita IKRAM Kelantan dengan kerjasama Pejabat Pembangunan Wanita Negeri Kelantan, Rakan Sukarelawan Islam (RaSI) USM, Raudah Sakeenah Kelantan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan.

Seminar dimulakan dengan ucaptama Duta Rahmah Malaysia, Pn Che Rosmah Mohamad Zain merangkap peguam syarie, yang mendedahkan bahawa banyak kes keganasan rumah tangga yang diuruskannya sehingga mendapat penyelesaian mahkamah.

Tambahnya, undang-undang keluarga Islam banyak membantu mangsa agar dapat keluar daripada suasana penindasan dan kekejaman dalam rumah tangga.

Dalam sesi forum yang dikendalikan Pengarah Pejabat Pembangunan Wanita Negeri Kelantan, Pn Tia Ifzani Idrus, seramai tiga panelis dijemput untuk membincang tajuk seminar.

Mereka ialah Timbalan Pegawai Pejabat Kebajikan Masyarakat Kelantan, En. Mohd Rozi Mohamed, Pengerusi Raudhah Sakeenah Kelantan, Prof Madya Dr Zaharah Sulaiman dan Jurulatih Pro Rev Consultancy, En. Airol Irwan.

Para panelis bersama para peserta seminar dan urus setia

Mohd Rozi telah menerangkan tentang Akta Keganasan Rumah Tangga yang memberikan perlindungan dan bantuan kepada mangsa yang berkahwin.

Menariknya, peranan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bukanlah membantu memisahkan pasangan melalui perceraian tetapi dalam banyak kes, ia membantu menyelesaikan perbalahan agar pasangan itu dapat berbaik semula.

Sebagai pengerusi sebuah rumah perlindungan remaja wanita, Dr Zaharah mendedahkan, akibat keganasan rumah tangga, remaja ini menjadi mangsa sehingga terlibat dalam perzinaan dan masalah sosial yang lain, antara mereka juga ada yang mengalami depresi dsn perlu dirawat.

Sementara itu, Airol Irwan menerangkan mengenai sebab kepada berlakunya keganasan dalam rumah tangga dan mendedahkan bahawa banyak juga kes suami menjadi mangsa keganasan isteri.

Menurut Pengarah Seminar, Pn Alawiyah Abdullah, ilmu pengetahuan tentang hak isteri dan suami dalam Islam serta peruntukan dan perlindungan yang diberikan kepada mangsa melalui undang-undang syariah adalah sangat penting.

“Sebagai ahli masyarakat, semua haruslah berperanan untuk ambil peduli tentang kes-kes keganasan rumah tangga.”

“Mangsa-mangsa perlulah dibantu dan disegerakan membuat laporan polis dan laporan daripada doktor yang merawat dalam tempoh 24 jam,” katanya.

Majlis penutup seminar telah disempurnakan oleh Yang Dipertua IKRAM Kelantan, Sr Hj Che Rahimi Samat.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia