LP4Q platform terbaik pertahan al-Quds

“Persidangan kali ini akan menjadi platform terbaik untuk saling bertukar pandangan dan pengalaman berkenaan tindakan yang sewajarnya diambil untuk mempertahankan Palestin dan ibu negaranya, Baitulmaqdis,” kata Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Persidangan, YB Syed Ibrahim Syed Noh.

 

Tambahnya, persidangan antarabangsa ini telah berlangsung dua kali di Istanbul pada 2016 dan 2018 yang telah dirasmikan oleh Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

 

“Persidangan sebelum ini menyaksikan para peserta bersetuju untuk mendokumentasikan jenayah yang dilakukan oleh rejim Zionis Israel untuk dibentangkan di Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague.

 

“Mereka juga sepakat untuk menubuhkan jawatankuasa bagi mempertahankan Ahli-Ahli Parlimen di Palestin yang kini ditahan atau berada dalam buangan kerana kekejaman rejim Israel,” jelasnya dalam sidang media sempena persidangan itu hari ini.

 

Tambah Syed Ibrahim, persidangan terdahulu juga menyeru Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) serta Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB (UNESCO) untuk mengambil sebarang langkah yang perlu untuk mempertahankan Baitulmaqdis serta kesemua warisan sejarah milik Palestin.

 

Dengan tema ‘Ke Arah Strategi Mempertahankan Al-Quds’, persidangan ini akan berlangsung di One World Hotel, Bandar Utama, Petaling Jaya yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri, YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.

 

“Bagi pihak penganjur, kita menyasarkan kira-kira 500 orang ahli Parlimen termasuk Yang Dipertua Dewan (Speaker) dari seluruh dunia akan hadir ke persidangan ini.

 

“Ahli-ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang serta wakil-wakil rakyat daripada kalangan Muslim dan bukan Muslim akan turut sama memberikan dukungan kepada isu Palestin atas nama kemanusiaan,” ujar beliau yang juga Ahli Parlimen Ledang.

 

Menurutnya, persidangan anjuran LP4Q ini dinaungi Parlimen Malaysia dengan sokongan NGO-NGO seperti ABIM, Pertubuhan Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM), Yayasan Al-Quds Malaysia (QFM), IKRAM, HALUAN, MyCARE, MAPIM dan banyak lagi.

 

“Kehadiran para ahli Parlimen dan aktivis yang berpengalaman dari seluruh dunia pastinya dapat menambah pengetahuan serta pengalaman kita, selain dapat mengadaptasi kaedah-kaedah penyelesaian yang relevan, demi Baitulmaqdis dan Palestin,” katanya.

 

Persidangan LP4Q yang julung kali diadakan di Malaysia diserikan lagi dengan kempen tanda pagar (hashtag) #LP4Q dan #LP4Quds yang boleh diguna pakai dan disebarluaskan untuk rujukan di saluran-saluran media sosial.

 

Info lanjut mengenai persidangan LP4Q boleh dilayari di saluran-saluran berikut:

 

Kredit foto: Umair Md Idros

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia