Lebih RM29 Juta Sumbangan Diterima MyCARE Pada 2021

Lebih RM29 Juta Sumbangan Diterima MyCARE Pada 2021 | IKRAM

SERI KEMBANGAN – Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) telah menerima sumbangan berjumlah lebih RM29 juta sepanjang tahun 2021.

Jumlah ini menjadikannya sumbangan tahunan kedua tertinggi yang pernah diterima oleh MyCARE sepanjang penubuhannya sejak tahun 2010, yang sebelumnya dikenali Aqsa Syarif.

“Ia adalah peningkatan sebanyak 57 peratus daripada sumbangan yang diterima sepanjang tahun 2020,” lapor MyCARE dalam laporan kewangannya yang telah diaudit.

Menurutnya, tiga penyumbang utama dana kemanusiaan MyCARE bagi tahun 2021 adalah dari Tabung Palestin Diserang (RM8 juta), Tabung Kemanusiaan Rohingya (RM3 juta) dan Projek MyQurbani yang meningkat daripada RM1.56 juta pada tahun 2020 kepada RM2.13 juta pada tahun 2021.

“Peningkatan ini juga adalah hasil daripada peningkatan sumbangan luar negara berjumlah RM4.25 juta atau 14.6 peratus berbanding hanya 5 peratus pada tahun 2020. “

Antara penyumbang utama dari luar negara adalah Ummah Welfare Trust (UK) RM2.1 juta, Madani Limited (Singapura) RM648,000, AusRelief (Australia) RM640,000, Human Initiative (Indonesia) RM550,000 dan Human Appeal (Australia) RM254,000. 

“Peningkatan sumbangan dari luar negara ini mencerminkan peningkatan kepercayaan NGO-NGO luar negara kepada MyCARE untuk melaksanakan projek-projek bantuan bagi pihak mereka.”

Jelas laporan itu lagi, untuk tahun 2021, sejumlah RM24.4 juta atau 85.9 peratus daripada wang yang diterima telah diagihkan dalam pelbagai bentuk bantuan kepada 20 buah negara termasuk Malaysia. 

“Antara agihan bantuan terbesar di dalam negara adalah RM900,000 untuk Bantuan Kecemasan COVID-19 dan RM386,000 untuk Bantuan Kecemasan Banjir di Lembah Kelang,” ujarnya.

Peratus sumbangan ini selaras dengan komitmen MyCARE supaya sekurang-kurangnya 85 peratus daripada jumlah sumbangan yang diterima disampaikan kepada penerima. 

“MyCARE telah menetapkan kos siling untuk pengurusan mestilah tidak melebihi 15 peratus daripada jumlah sumbangan yang diterima. Alhamdulillah sejak penetapannya pada tahun 2015, kos pengurusan MyCARE konsisten berada di bawah paras 10 peratus,” tegasnya.

Terdahulu, untuk tahun 2021, kos pengurusan MyCARE adalah 4.3 peratus sahaja; turun 1.6 peratus berbanding tahun 2020.

“Ini adalah kos pengurusan yang terendah sejak penubuhan kami dan penurunan kos pengurusan ini antaranya berpunca daripada sumbangan tahunan yang meningkat tinggi (dari RM18.6 juta kepada RM29.2 juta) sedang dalam waktu yang sama perbelanjaan pengurusan MyCARE meningkat sedikit sahaja dari RM1 juta kepada RM1.2 juta.”

Dalam pada itu, penurunan kos pengurusan ini juga berpunca daripada peningkatan sumbangan langsung pengurusan dan hasil pulangan pelaburan yang baik. Ini membolehkan sekitar 38 peratus daripada kos pengurusan MyCARE tidak diambil daripada sumbangan awam tetapi ditampung oleh hasil pelaburan dan sumbangan langsung pengurusan.

“Kami berharap pengurusan yang cekap dan berhemah dapat terus meminimumkan kos tetapi pada masa yang sama menjana sumbangan yang lebih besar,” sambil  menjelaska penjimatan kos pengurusan ini telah menghasilkan lebihan yang lebih besar untuk Tabung Kecemasan dan Pelaburan dari RM1.4 juta kepada RM2.78 juta. 

Selain itu, Tabung Kecemasan ini dimanfaatkan untuk penyaluran bantuan segera ketika bencana (seperti banjir dan perang) sementara menunggu kemasukan sumbangan orang ramai. 

“Tabung Pelaburan pula kami manfaatkan untuk menjana tambahan dana untuk menampung kos pengurusan, kami merafakkan kesyukuran kepada Allah SWT atas kekuatan yang diberikan untuk melaksanakan amanah yang besar ini.”

Berikutan itu, MyCARE mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang prihatin dan sentiasa menyokong usaha-usaha kemanusiaan ini.

“Pencapaian ini adalah pencapaian kita bersama!”

Sepertimana tahun-tahun yang lalu, MyCARE berkongsi ringkasan ‘Laporan Kewangan MyCARE 2021’ yang telah diaudit dan dikemukakan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada 31 Mei 2022 lalu dan laporan penuh yang telah diaudit boleh dirujuk di laman sesawang MyCARE: https://www.mycare.org.my/laporan-audit/.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia