Kudeta Mesir: Ucapan Mursyid Am IM, Dr Muhammad Badi’

Alhamdulillah ke atas perhimpunan yang mulia ini, perhimpunan yang menggambarkan realiti sebenar di Mesir dan hala tujunya. Allah Maha Berkuasa ke atas siapa yang telah melakukan kerosakan dengan penuh rasa bongkak, Allah Maha Berkuasa ke atas semua pengkhianat dan pelampau yang melampaui terhadap hak agama mereka dan tanah airnya, Allah Maha Berkuasa ke atas sesiapa yang telah menjual darah-darah para syuhada’.

Kita akan berusaha melindungi Mesir daripada cubaan untuk mencuri kebangkitan rakyat, kita akan terus kekal di sini dan di semua medan perhimpunan di seluruh Mesir demi melindungi Presiden yang telah kita lantik.

Wahai pemuda-pemuda dan pemudi-pemudi Mesir,
Wahai semua puak dan kumpulan yang mewakili rakyat Mesir,
Wahai kamu semua yang telah mencetuskan thaurah yang membanggakan, kamu telah korbankan para syuhada’, saudara-saudaramu yang telah terkorban sebelum kamu di dalam penjara-penjara melalui penangkapan yang dibuat ke atas kamu, hak thaurah tidak akan disia-siakan.

Aku bukan orang yang melarikan diri, aku bukan orang yang terbelenggu (tertangkap), kita bukan dari kalangan yang melarikan diri, kita adalah orang yang mencetuskan revolusi.

Ikhwan Muslimin telah hidup dengan kamu dan kamu telah hidup bersamanya, maka kamu sangat mengenalinya, mereka banyak menghulurkan bantuan di saat-saat kecemasan, mereka selalu mendahulukan di saat kamu sangat memerlukan. Kamu menjadi saksi bila kami menyelesaikan masalah dengan pimpinan yang tidak memainkan peranan bersama pembantu-pembantu mereka.

Presidenku adalah Mursi, Presiden kamu juga adalah Mursi, dia juga Presiden semua rakyat Mesir, aku ingin perkatakan kepada tentera Mesir yang agung, kami pertahankan kamu dari belakang dan kamu pertahankan kami dari musuh-musuh kami, kamu tidak akan melepaskan pelurumu ke atas anak watanmu sendiri dan orang-orang Islam, kamu lebih terhormat dan lebih mulia dari ini, kami membantu kamu dan kamu membantu kami.

[Penunjuk perasaan melaungkan, “Kami mahukan Mursi! Berambuslah wahai Sisi!”]

Peranan kamu wahai tentera Mesir yang agung adalah menjaga sempadan daripada para musuh, dan peranan kami adalah setelah kepulangan Dr Mursi untuk kembali duduk berbincang, keislaman kami kebih kuat dari butiran peluru dan kereta-kereta kebal. Puak fulul hanyalah mahu mencetuskan peperangan antara tentera dan Ikhwan Muslimin, pemerintahan tentera tidak akan mengenal Mesir selepas ini.

Saudara A’kif (bekas Mursyid Am IM) dalam tahanan sekarang.. Allah malu untuk mengazab orang tua.. Bagaimana kamu tidak malu pada sesuatu yang Allah malu? bagaimana bisa kamu menyeksa orang tua?

Wahai penduduk Mesir, kamu sekarang pada titik perpisahan bagi revolusimu.. Telah diputarbelitkan keadaanmu dan mereka mengatakan bahawa kamu bersama kerajaan peralihan ketenteraan. Adakah kamu bersama mereka? Turunlah ke dataran dan suarakan hak kamu. Tidak ada pemerintah lain selain dia yang telah dipilih rakyat, dan anggota Majlis Sya’b satu-satunya yang dipilih.

Kepada semua penuntut kebebasan di seluruh dunia, janganlah kamu mendengar dan membenarkan pemalsuan pihak media yang menipu, alangkah sedihnya mereka menjadi seperti ahli-ahli sihir Firaun bahkan mereka lebih teruk lagi. Pemerintah kami adalah Muhammad Mursi dan kami tidak akan menerima selain daripadanya.

Kepada Syeikh Al-Azhar, kamu adalah simbolik kepada umat Islam, tetapi kamu tidak bercakap atas nama orang Muslim, setiap individu sama ada Kristian atau Muslim bercakap dengan nama (agama)nya, maka kebebasan memberi kita hak tersebut, bukanlah peranan tentera semata-mata untuk menjaga kontra-revolusi dan tidak ada orang yang boleh bersuara bagi pihak rakyat, tidak Syeikh Azhar, dan tidak juga Bishop Twadharos, semua rakyat Mesir keluar sendiri ke kotak kotak undi dan menyuarakan pendapatnya dan mereka telah memilih pemerintah rakyat Dr Mursi.

Kita yakin dengan janji Allah, “Allah pasti akan memberikan pertolongan kepada siapa yang membantu (agama)Nya”.

Kepada orang-orang Kristian, mereka telah menakut-nakutkan kamu daripada agama Islam dan akidah Islam, dan ingin aku katakan, siapa yang telah mengkhianati agamanya, tidak akan menjaga hak-hak kamu, Allah telah mengarahkan kami untuk menjaga kesucian kamu, nyawa-nyawa kamu, harta-harta kamu dan kami tetap berpegang dengan janji ini.

Aku menyeru kepada seluruh rakyat Mesir, ayuh! Marilah turun ke medan-medan untuk menyuarakan dan menggambarkan pendapatmu, dan mengembalikan presidenmu, Dr Muhammad Mursi.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia