Konvensyen Anjakan Paradigma didik masyarakat tentang OKU

SERI KEMBANGAN – Konvensyen Anjakan Paradigma pada Sabtu, 11 Disember ini bakal mengetengahkan tujuh topik penting berkaitan Orang Kurang Upaya (OKU).

 

“Program sehari itu bakal menampilkan wakil-wakil OKU daripada pelbagai latar belakang, penjaga OKU (caregivers) serta penyelidik dan pakar berkaitan dengan pembangunan OKU,” kata Pengarah Konvensyen, Siti Aisyah Rozalli.

 

Jelas beliau, Konvensyen Anjakan Paradigma adalah salah satu program sempena Sambutan Bulan OKU anjuran Pertubuhan IKRAM Malaysia dan Yayasan IKRAM Malaysia dengan kerjasama pelbagai NGO, yang berlangsung sepanjang Disember.

 

Menurutnya, konvensyen ini bertujuan mengetengahkan masalah dan cabaran semasa yang dihadapi oleh warga OKU.

 

“Ia juga bertujuan menimbulkan kesedaran kepada masyarakat, pemimpin masyarakat, kerajaan, badan bukan kerajaan akan kelompongan dalam pengendalian isu OKU yang perlukan anjakan paradigma.”

 

Ujar beliau, ramai yang serba salah bagaimana nak menyantuni rakan-rakan dalam kalangan OKU, mungkin disebabkan kurangnya pengetahuan.

 

“Mereka pula jarang punya peluang untuk mendengar pendapat dan suara rakan-rakan OKU, menyebabkan mereka tidak tahu bagaimana untuk berkomunikasi dengan mereka.”

 

Jelasnya, kerana itulah pasukan Anjakan Paradigma, Pertubuhan IKRAM Malaysia berasa terpanggil untuk menganjurkan konvensyen tersebut.

 

Kata Siti Aisyah lagi, topik-topik yang bakal diketengahkan dalam Konvensyen Anjakan Paradigma ialah:

 

Simposium 1: Ketidakupayaan Tak Terlihat; ‘Fahami Kesihatan Mental’

Simposium 2: Kebolehcapaian OKU Terhadap Infrastruktur – Persekitaran Yang Mengupayakan

Simposium 3: Pembangunan Kanak-kanak OKU Melalui Pendidikan 

Simposium 4: Akses OKU di Pendidikan Tinggi

Simposium 5: Forum : Kelesuan di Kalangan Penjaga OKU – Apa Solusi Kita

Simposium 6: Mental Health Warriors, The Unsung Heroes

Simposium 7: Care for Caregivers – Move to Relax

 

Lebih menarik tambahnya, konvensyen ini ada cabutan bertuah bagi para penonton yang mendaftar di pautan https://bit.ly/3kXgpp9.

 

“Konvensyen Anjakan Paradigma bakal dirasmikan oleh Pemangku Presiden Majlis Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat Kebangsaan Malaysia (MAKPEM), Datin Paduka Khatijah Sulieman.”

 

Ucaptama konvensyen akan disampaikan oleh Presiden Malaysian Association of Rehabilitation Physicians, Profesor Dr Nazirah Hasnan yang juga Pengarah Pusat Perubatan Universiti Malaya yang bertajuk ‘Kepimpinan dan Penglibatan OKU Ke Arah Dunia Pasca Covid-19 yang Inklusif, Boleh Capai dan Mampan’.

 

Konvensyen Anjakan Paradigma boleh disaksikan secara langsung di Facebook Pertubuhan IKRAM Malaysia dan Yayasan IKRAM Malaysia serta YouTube TV IKRAM.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia