Kod Etika Wartawan Malaysia Angkat Martabat Media

Kewartawanan merupakan bidang kerjaya yang murni. Wartawan pula dianggap sebagai wira tidak didendang kerana sanggup mengharungi bahaya termasuk merisikokan diri demi melaksanakan tugas. 

Mereka perlu dihormati kerana berjuang seharian, malah ada yang berhari-hari, berminggu-minggu bahkan berbulan-bulan semata-mata untuk mencari berita.

Keberanian, kesungguhan dan komitmen termasuk menyediakan berita dengan cepat sememangnya mencabar kehidupan seharian seorang wartawan.

Wartawan seharusnya bijak berkomunikasi dengan masyarakat dan orang awam serta  mempunyai daya kreativiti dan imaginasi yang tinggi. Oleh itu, wartawan mestilah mahir berbahasa terutama menguasai bahasa Melayu dan bahasa Inggeris serta digalakkan menguasai pelbagai bahasa lain.

Wartawan tidak ada ruang untuk salah ejaan dan salah fakta. Mereka bukan sahaja merujuk kamus setiap masa tetapi menjadi kamus bergerak. 

Daya ingatan mestilah tinggi terutama berkaitan nama penuh seseorang, jawatan dan peristiwa lalu. Kemahiran mencipta istilah baharu yang boleh membawa pengaruh pendidikan boleh dianggap bonus.

Tahniah diucapkan kepada Kementerian Komunikasi dengan peluncuran Kod Etika Wartawan Malaysia yang merupakan inisiatif kementerian menerusi Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen).  Kod etika yang dilancarkan oleh Menteri Komunikasi YB Fahmi Fadzil itu menggarap lapan etika utama.

Lapan poin utama

Seiring dengan evolusi industri media, kod etika itu dikemas kini dan menjadi panduan semua pemegang KPM JaPen dalam melaksanakan tugas demi mendukung pembentukan masyarakat yang berinformasi.

Kod Etika Wartawan Malaysia yang dilancarkan adalah sebagai garis panduan untuk agensi media melaksanakan tugas, sekali gus mengangkat martabat media sebagai sumber berita dan maklumat yang diyakini rakyat.

Kod Etika Wartawan Malaysia baharu ini terdiri daripada lapan poin utama iaitu: 

 1. Wartawan bertanggungjawab menjadi suara masyarakat majmuk 
 2. Wartawan hendaklah telus dan berintegriti
 3. Wartawan digalakkan berlaku adil dalam menyampaikan informasi 
 4. Pemberitaan tidak dipengaruhi kepentingan peribadi
 5. Kesahihan dan ketetapan maklumat 
 6. Wartawan perlu menghormati privasi dan kerahsiaan sumber, 
 7. Wartawan perlu memahami undang-undang, akta dan polisi yang berkaitan dengan ruang lingkup tugas mereka serta 
 8. Wartawan perlu memberi keutamaan untuk meningkatkan kemahiran kewartawanan secara berterusan.

Kod etika kewartawanan memberikan panduan tentang praktik terbaik dalam menyajikan informasi benar dan sahih.

Dengan mengikuti kod etika, wartawan menunjukkan ketaatan pada prinsip-prinsip etika seperti kejujuran, integriti dan menghormati privasi individu. Hal ini membantu membangunkan kepercayaan antara wartawan dengan publik.

Kod etika kewartawanan sering kali menekankan pentingnya sidang editorial dan menghindari konflik kepentingan. Keadaan ini memungkinkan wartawan bekerja secara bebas tanpa campur tangan luar yang dapat mempengaruhi liputan mereka.

Meningkatkan kualiti dan kepercayaan publik

Dengan menerapkan kod etika media yang kuat, tujuannya seharusnya meningkatkan kualiti liputan media dan membangunkan kepercayaan publik terhadap industri media. Perkara ini dapat menguntungkan masyarakat dengan menyediakan informasi yang lebih baik dan lebih seimbang.

Kewujudan ICT dalam dunia kewartawanan juga tidaklah hanya memberi natijah positif semata-mata, tetapi ia turut menyumbang kepada wujudnya kesan-kesan negatif. 

Dengan adanya ICT, berita atau informasi semasa kini lebih cepat dan banyak disebarkan secara meluas dan ada antaranya merupakan berita atau informasi palsu semata-mata yang mempunyai kepentingan tersendiri.

Ada juga segelintir individu yang tidak bertanggungjawab menggunakan kemudahan ICT sebagai medan untuk menyebarkan fitnah demi memuaskan perasaan hasad dengki serta memanipulasi minda individu-individu yang terlibat.

Perlindungan tambahan

Kod etika kewartawanan juga dapat memberikan perlindungan tambahan bagi wartawan yang menghadapi tekanan atau ancaman dalam menjalankan tugas mereka.

Justeru, kod etika wartawan secara tidak langsung ‘melonjakkan’ profesionalisme dan memperkuat kepercayaan masyarakat kepada media. Dalam menghasilkan laporan akhbar berdasarkan fakta dan melalui kaedah yang adil, ia tidak boleh menyekat maklumat atau memalsukan dokumen.

Plagiat, fitnah, tuduhan tidak berasas dan rasuah adalah kesalahan. Namun, penting untuk memastikan bahawa penerapan kod etika media tidak disalahgunakan untuk membatasi kebebasan media atau menghambat kebebasan berekspresi.

Kod etika haruslah bersifat panduan. Kita merujuk kepada Rukun Negara iaitu Kesopanan dan Kesusilaan. Selama penerapan kod etika dilakukan dengan bijaksana dan diikuti dengan pengawasan yang memadai untuk mencegah penyalahgunaan, kebebasan media dapat tetap terjaga sambil memastikan bahawa standard profesionalisme yang tinggi dipertahankan dalam industri tersebut.

Undang-undang yang lebih ketat tentang privasi dan kerahsiaan sumber dapat menjadi alat penting untuk melindungi hak-hak individu dan menjaga kepercayaan antara wartawan dan sumber informasi.

Hal ini dapat membantu mencegah penyalahgunaan informasi peribadi dan memastikan bahawa sumber-sumber sensitif tidak ditakutkan untuk memberikan informasi penting kepada media.

Selain itu, penting juga untuk memastikan bahawa undang-undang diterapkan secara adil dan telus dan bahawa ada mekanisme yang efektif untuk menangani pelanggaran yang mungkin terjadi.

Dengan demikian, undang-undang yang lebih ketat tentang privasi dan kerahsiaan sumber dapat membantu memperkuat integriti dan kualiti liputan media, asalkan diterapkan dengan bijaksana dan memperhatikan prinsip-prinsip kebebasan berekspresi.

Perbandingan berkenaan etika kewartawanan beberapa negara di Asia seperti Singapura, India, Indonesia, Thailand, Jepun dan Korea Selatan dilakukan bagi memastikan solusi terbaik yang dipilih. 

Membina hubungan antarabangsa

Penting untuk semua pihak membina hubungan antarabangsa yang positif ketika situasi dunia hari ini sedang berpecah. Ramai wartawan Malaysia melibatkan diri dengan situasi media Indonesia kerana ia penting dalam usaha memantapkan lagi hubungan di rantau ASEAN.

Pendedahan dalam industri kewartawanan Indonesia khususnya menerusi Pemilihan Umum Indonesia (PEMILU) 2024 yang berlangsung baru-baru ini adalah penting untuk memantapkan kemahiran dan pengalaman wartawan Malaysia.

Wartawan Malaysia perlu didedahkan dengan pelbagai aspek yang boleh menjadi pengalaman bernilai dan boleh dilaksanakan dalam penulisan pemberitaan negara.

ISWAMI adalah forum wartawan Malaysia-Indonesia yang ditubuhkan pada 2003 sebagai jambatan kepada hubungan media Malaysia dan Indonesia yang berperanan membina kemakmuran bersama kedua-dua negara rumpun nusantara.

Majlis Media Malaysia yang akan ditubuhkan untuk memastikan kebajikan pengamal media di negara ini terbela dan usaha Jabatan Penerangan (JaPen) yang terus mempergiat pelbagai inisiatif untuk wartawan harus dipuji.

Semasa menjadi tetamu di Bernama Radio, saya turut mencadangkan bahawa Kod Etika Wartawan Malaysia versi baharu yang dilancarkan bukan sahaja tertakluk kepada pengamal media arus perdana, malah perlu juga diamalkan para wartawan warga atau ‘citizen journalist’ yang terlibat dengan sebarang penyampaian maklumat.

 

Prof Madya Ts Dr Jessica Ong Hai Liaw
Pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
Pengerusi Women in Logistics and Transport Malaysia (WiLAT), CILTM 

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia