KIKL ‘19 berlangsung meriah, capai objektif

Program telah dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran oleh Ammar Faris dan diteruskan dengan kata aluan Yang Dipertua IKRAM Kuala Lumpur, Hj Zainal Adnan Abdul Halim.

“Karnival yang diadakan ini bukan sekadar tempat untuk keluarga berkumpul, tetapi karnival ini juga menjadi medan memperkenalkan IKRAM kepada masyarakat khususnya di Kuala Lumpur,” ujarnya.

Tambahnya lagi, sebagai sebuah NGO dakwah, tarbiah dan kebajikan, IKRAM telah pun menubuhkan pelbagai agensi dan institusi bagi menyumbang ke arah pembinaan masyarakat madani berlandaskan syariat Islam.

  

Bengkel melukis, mewarna dan persembahan badut

“Institusi keluarga perlu saling memahami antara ibu bapa dan anak-anak. Selain itu, ahli keluarga perlu menekankan aspek tafahum dan takaful, iaitu saling memahami dan melindungi,” kata Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam ucapan perasmian karnival.

KIKL ‘19 yang menyediakan pelbagai aktiviti, pengisian dan pameran yang menarik dan sesuai untuk seisi keluarga, telah dihadiri kira-kira 1,000 orang pengunjung.

“Saya mengalu-alukan penganjuran karnival sebegini dan program-program seumpama yang memberi manfaat kepada masyarakat secara umum,” kata wakil Ahli Parlimen Sitiawangsa yang juga merupakan Pengerusi MPP Zon Setiawangsa, Puan Haslina Abdul Samad.

Sebagai menghargai sumbangan dan menampilkan tokoh dalam kalangan ahli, acara diteruskan dengan penyampaian Anugerah Tokoh IKRAM Kuala Lumpur.

Anugerah ini telah diberikan kepada Saudara Muhammad Zulhimi Bachok (Tokoh Pemuda), Puan Faridah Maludin (Tokoh Aktivis Masyarakat), Hj Nazeli Jaafar dan Puan Umi Kalthum Hassan (Tokoh Aktivis Dakwah) dan Ustaz Alias Othman (Tokoh Murabbi). 

  

Hj Nazeli, Pn Umi Kalthum dan Ustaz Alias menerima anugerah

Karnival turut diserikan dengan persembahan daripada artis jemputan Saff One, The Prophecies dan Feel One serta tidak ketinggalan persembahan daripada kumpulan nasyid guru Sekolah Rendah Islam Al Amin Wilayah Persekutuan (SRIAAWP), Soutul Muallim dan juga para pelajar sekolah ini, Soutul Aulad.

Seterusnya slot Bicara Wanita Rahmah menampilkan Prof Datuk Dr Harlina Haliza Hj Siraj dengan pengisian ringkas tetapi cukup bermanfaat. 

Beliau berkongsi pelbagai panduan kekeluargaan termasuk definisi keluarga, perancangan keluarga dan tip-tip membina keluarga yang bahagia terutamanya dalam mendepani kehidupan yang sibuk dan mencabar di bandar raya Kuala Lumpur.

Karnival diakhiri dengan deklamasi sajak bertajuk ‘Kedamaian’ oleh Saudara Anuar Salleh yang juga merupakan ahli IKRAM Lembah Pantai. 

“Karnival yang tamat pada jam 6.00 petang ini dilihat telah berjaya mencapai sasarannya iaitu untuk memperkenalkan IKRAM dan institusinya, dan juga menyediakan pelbagai aktiviti yang mampu menarik pengunjung,” kata Pengarah karnival, Hj Madhadzir Hassan.

  

Gerai pameran ‘Kenali Ubat Anda’ dan cabutan bertuah

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada para pengunjung yang hadir ke KIKL ‘19 dan juga kepada urus setia yang telah bertungkus lumus bagi memastikan kelancaran penganjuran karnival ini.

ADUN Hulu Kelang, YB Hj Saari Sungib, Ketua IKRAM Muda, Saudara Mohd Hafiz Abd Hamid, Yang Dipertua IKRAM Selangor, Hj Norazmi Mat Noh dan sebahagian Yang Dipertua IKRAM kawasan sekitar Kuala Lumpur turut hadir memeriahkan karnival ini.

Karnival IKRAM Kuala Lumpur 2019 (KIKL ‘19) diadakan sempena genapnya 10 tahun penubuhan IKRAM pada tahun ini, yang diluluskan penubuhannya pada 22 Oktober 2009.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia