Keprihatinan seorang raja

Dan Nabi Yusuf AS menjawab, “Jadikanlah daku pengurus perbendaharaan hasil bumi (Mesir); sesungguhnya aku sedia menjaganya dengan sebaik-baiknya, lagi mengetahui cara mentadbirkannya.” (Surah Yusuf : 55)

 

Maka bermulalah Nabi Yusuf AS memikul tanggungjawab beliau yang berat serta berjaya melaksanakan amanah yang digalasnya dengan cemerlang.

 

“Dan demikianlah caranya, Kami tetapkan kedudukan Yusuf memegang kuasa di bumi Mesir; ia bebas tinggal di negeri itu di mana sahaja yang disukainya. Kami limpahkan rahmat Kami kepada sesiapa sahaja yang Kami kehendaki, dan Kami tidak menghilangkan balasan baik orang-orang yang berbuat kebaikan.” (Surah Yusuf : 56)

 

Antara pengajaran penting yang diserlahkan daripada kisah ini ialah:

 

i. Kebenaran janji Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan sabar menanggung ujian yang getir.

 

ii. Setiap kesukaran pasti berakhir dengan kesenangan.

 

iii. Keharusan bekerjasama dan memegang jawatan dalam kerajaan yang tidak Islam.

 

iv. Keharusan meminta jawatan apabila kita mempunyai kelayakan dan yakin dapat menjalankan tugas dengan sebaik-baiknya.

 

Aspek yang jarang ditonjolkan ialah kesediaan raja mengangkat Nabi Yusuf AS selepas baginda melihat kemampuan Nabi Yusuf AS mentakwilkan mimpinya walaupun Nabi Yusuf AS menganut agama yang berlainan dengannya.

 

Tidakkah dia bimbang Nabi Yusuf AS akan menghasut mempengaruhi rakyatnya meninggalkan agama yang dianutinya?

 

Tidakkah dia bimbang Nabi Yusuf AS yang sangat pintar itu akan menggulingkan kerajaan yang dipimpinnya dan merampas takhta yang diwarisinya daripada datuk neneknya, generasi demi generasi?

 

Sebenarnya keputusan yang dibuat oleh raja menyerahkan jawatan penting kepada Nabi Yusuf AS menggambarkan sikap keprihatinannya terhadap kepentingan rakyat dan negara.

 

Dia mengetahui melalui mimpinya yang ditakwil oleh Nabi Yusuf AS bahawa negaranya akan ditimpa kemarau panjang yang menyebabkan bekalan makanan berkurangan.

 

Sebagai persediaan untuk menghadapi keadaan yang mencabar itu, negara memerlukan seorang yang benar-benar mempunyai kepakaran, ikhlas dan amanah dalam melaksanakan tanggungjawabnya.

 

Dan pada firasatnya, ciri-ciri itu terdapat pada susuk Nabi Yusuf AS yang berupaya mentakbir mimpinya. Lalu baginda tidak teragak-agak meletakkan Nabi Yusuf AS di posisi penting dalam kerajaannya iaitu sebagai pengurus perbendaharaan hasil bumi.

 

Tentunya, kisah ini mengingatkan kita dengan apa yang berlaku dalam negara mutakhir ini. Bagaimana kita sebagai seorang Islam mengambil pengajaran daripada kisah yang Allah bawakan menerusi ayat-ayat-Nya di dalam al-Quran ini? Sudahkah kita mempersiapkan seorang ‘Yusuf’ untuk memakmurkan muka bumi Allah ini?

Fikirkanlah!

 

Ditulis oleh:
Ustazah Maznah Daud

Penafian: Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian IKRAM.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia