Keluarga Bahagia: Kepentingan dan 6 Tip Eratkan Ikatan

Keluarga Bahagia: Kepentingan dan 6 Tip Eratkan Ikatan | IKRAM

Keluarga adalah aset utama dalam membina masyarakat dan ia mempunyai peranan yang diperlukan oleh semua institusi negara. Sebab itulah penting untuk menyokong, melindungi dan memajukan nukleus ini bagi memperkasakan masyarakat secara bersepadu.

Usaha negara dalam membina keluarga yang didominasi oleh keharmonian, kasih sayang dan belas kasihan bertujuan untuk melindungi struktur keluarga serta ahli keluarga, juga menggalakkan inisiatif untuk membangunkannya dan membolehkannya menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku dalam persekitarannya.

Kesepaduan keluarga

Setiap tahun, Pertubuhan IKRAM Malaysia menganjurkan Sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan (SBKK) dengan mengadakan aktiviti dan acara yang menyumbang kepada pengukuhan perpaduan keluarga.

Institusi kekeluargaan mempunyai peranan penting dalam membentuk generasi yang yakin pada diri sendiri, menghargai diri sendiri, menghormati orang lain dan berpegang teguh kepada undang-undang dan ajaran agama yang sebenar.

Keluarga adalah asas untuk membentuk tingkah laku positif seseorang individu. Pengabaian keluarga terhadap anak-anak dan kegagalan menyediakan psikologi yang baik serta sokongan material untuk mereka sangat mempengaruhi harga diri dan juga tingkah laku negatif mereka.

Keluarga adalah nukleus utama atau unit asas dalam membina masyarakat. Jadi, jika kita berusaha dan fokus dengan betul dari aspek psikologi, undang-undang dan sosial, kita akan dapat melahirkan generasi yang baik, kuat dan boleh berkhidmat untuk negara, agama dan umatnya dengan khidmat yang benar dan betul.

Hasrat ini dapat dicapai terutama jika ibu bapa memainkan peranan utama dan langsung dalam perkara ini selain mendapat kerjasama persekitaran sekolah dan persekitaran masyarakat yang diwakili oleh masyarakat amnya.

Bagi membina keluarga yang utuh, Islam menekankan beberapa perkara, antaranya sebagaimana sabda Rasulullah Sallallahualaihiwasallam:

“Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggungjawab terhadap pimpinannya. Seorang imam (pemerintah) adalah pemimpin dan dia bertanggungjawab terhadap rakyatnya, seorang suami adalah pemimpin keluarganya dan dia bertanggungjawab terhadap keluarganya, seorang isteri adalah pemimpin rumah tangga suaminya dan dia bertanggungjawab terhadap yang dipimpinnya, seorang khadam (pembantu) adalah pemimpin (penjaga) terhadap harta tuannya dan dia bertanggungjawab terhadap (harta tuan)nya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Hadis ini mengesahkan bahawa setiap daripada kita bertanggungjawab dan mesti melaksanakan peranan dalam kehidupan kita dengan sepenuhnya. 

Dalam Islam, tidak ada satu hari pun yang khusus untuk keluarga, sebaliknya seluruh hidup kita adalah untuk keluarga, sebagai bapa, ibu atau anak.

Institusi keluarga mempunyai tiga fungsi penting iaitu untuk:

1. Membesarkan anak-anak

2. Memberikan rasa identiti atau kekitaan dalam kalangan ahlinya

3. Menyebarkan budaya antara generasi

Dalam masyarakat, kita biasanya cenderung untuk menganggap bahawa keluarga terdiri daripada ibu, bapa, dan anak-anak yang tinggal di bawah satu bumbung sebagai keluarga nukleus.

Sebelum masyarakat moden, keluarga biasanya terdiri daripada beberapa generasi dan cabang keluarga besar yang tinggal di kediaman yang sama atau di kampung yang sama.

Apabila kemodenan berlaku, golongan muda cenderung untuk berpindah dari kampung tempat mereka dibesarkan untuk mencari pekerjaan, meninggalkan generasi yang lebih tua.

Mereka berpindah ke bandar dan bertemu orang yang mungkin tidak akan pernah mereka temui sekiranya mereka tinggal di rumah. 

Sebahagiannya dalam masyarakat moden dan urban bertemu pasangan sendiri, bukannya diperkenalkan oleh ahli keluarga, berkahwin dan menetap di lokasi yang selalunya jauh daripada komuniti asal mereka.

Konsep keluarga bahagia berbeza-beza

Tidak mustahil untuk mewujudkan keluarga bahagia, dan terdapat perselisihan pendapat antara pasangan. Yang penting, jangan bandingkan keluarga anda dengan keluarga lain, dan jangan cuba membawa keluarga ke tahap ideal yang palsu. Fokus pada psikologi anak-anak, dan berikan mereka masa kanak-kanak yang tidak akan mereka lupakan.

Wang bukanlah asas untuk mewujudkan keluarga bahagia. Secara psikologi, kanak-kanak normal boleh dibesarkan dengan cara yang minimum, dan faktor psikologi adalah yang membimbangkan kanak-kanak ketika ini.

Masyarakat yang baik, progresif dan peka dengan keadaan ahli-ahlinya lahir daripada rangkaian institusi keluarga yang utuh, rapat dan prihatin terhadap sesama anggotanya, susah dan senang mereka sentiasa bersama, saling membantu pada kala susah dan sama-sama bergembira pada waktu senang. 

Keluarga sebegini lahir daripada perkongsian ayah dan ibu yang bertanggungjawab, saling membantu dalam meringankan bebanan kehidupan serta menyantuni anak-anak, mendidik mereka, menyediakan kondisi rumah tangga yang makmur, penuh dengan kebahagiaan dan kedamaian, suasana pembesaran anak-anak yang terbaik, membolehkan mereka membesar seterusnya berkembang sebagai anggota-anggota masyarakat yang soleh.

Lahirlah daripada keluarga-keluarga sebegini anak-anak yang cemerlang, memiliki keperibadian yang berintegriti sejak kecil lagi, rajin menimba ilmu pengetahuan, menolong ibu bapa mengatasi kesusahan dan cabaran kehidupan serta tekun membina keterampilan diri agar berjaya dalam kehidupan masa depan. 

Mereka juga sibuk melengkapkan diri dengan kebijakan dan pengalaman yang akan banyak membantu melestarikan pendekatan mereka mendepani cabaran-cabaran kehidupan peribadi, kehidupan berkeluarga, kehidupan bermasyarakat dan kehidupan bernegara pada masa hadapan.

Tip eratkan ikatan

Antara petua yang boleh membantu memulihkan ikatan antara ahli keluarga dan mencapai impian keluarga bahagia ialah:

1. Memperuntukkan waktu bersama

Luangkanlah waktu bersama pasangan dan anak-anak tanpa keluar rumah, sebagai contoh solat bersama-sama.

2. Bersiar-siar atau melancong

Melanconglah bersama keluarga, contohnya ke tempat bersejarah kerana perjalanan sedemikian mendekatkan ahli keluarga dan mengeratkan hubungan antara mereka.

3. Menziarahi keluarga di kampung

Dekatkan anak-anak dengan datuk dan nenek mereka kerana ini membawa kebahagiaan kepada seluruh keluarga, memberikan anak-anak rasa kestabilan dan kasih sayang serta memberi ibu bapa bantuan tambahan daripada orang yang lebih bijak apabila masalah anak-anak mereka menjadi rumit.

4. Mengadakan perjumpaan keluarga atau ‘family day’

Keluarga bahagia menghimpunkan ahli keluarga mereka dengan mengadakan ‘perjumpaan keluarga rasmi, iaitu semua ahli keluarga bertemu dan mengeratkan ukhuwah.

5. Melakukan aktiviti bersama

Salah satu perkara yang membawa kebahagiaan kepada mana-mana keluarga ialah mereka mempunyai aktiviti tertentu yang diketahui dalam kalangan mereka dan sentiasa mengekalkannya.

Ia mewujudkan rutin kerana semua ahli keluarga tahu bahawa mereka perlu melakukan perkara-perkara tertentu pada hari-hari tertentu setiap minggu, contohnya membaca al-Quran atau memasak bersama-sama pada hujung minggu.

6. Saling menghargai

Sikap saling menghargai antara satu sama lain dapat mewujudkan ikatan yang sangat kuat antara seluruh ahli keluarga. Salah satu cara penghargaan yang paling penting adalah untuk setiap orang dalam keluarga mengucapkan terima kasih kepada satu sama lain. 

Ia akan menjadi motivasi yang baik untuk ahli keluarga menyayangi dan lebih bekerjasama antara satu sama lain.

Peranan kita

Justeru, setiap kita mempunyai peranan penting untuk mewujudkan keluarga yang bahagia selain peranan pihak kerajaan yang memberikan pendedahan atau advokasi untuk membina masyarakat yang sejahtera.

Kebangkitan menyeluruh negara bermula dengan menjaga dan menyokong keluarga dari semua jenis dan memperuntukkan hari setiap tahun untuk meraikan mereka. Kemesraan dan perpaduan keluarga membantu seseorang memperoleh kemahiran dalam berurusan dengan orang lain dan menyumbang kepada rembesan hormon kebahagiaan.

Hubungan yang kukuh dalam keluarga membantu menyelesaikan banyak masalah psikologi seperti kebimbangan, tekanan dan kemurungan.

Maka secara ringkasnya, keluarga yang bahagia dan utuh ialah keluarga yang dapat mengisi waktu bersama, saling menghargai serta menghormati antara satu sama lain. Segalanya dapat dibentuk sejak awal bagi merealisasikan kehidupan yang harmoni dan sejahtera.

Atriza Umar
Pegawai Kanan
Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia