Kali pertama masuk masjid

Program yang diadakan telah dihadiri lebih 1,000 orang tetamu daripada pelbagai lapisan masyarakat penduduk sekitar Masjid Al-Hidayah.

“Jamuan Terbuka Hari Raya ini sememangnya sentiasa dinanti-nantikan para penduduk sekitar,” kata wakil HCF.

Rata-rata tetamu bukan Islam, menyatakan inilah kali pertama mereka menjejakkan kaki ke dalam masjid ini.

“Saya sudah 35 tahun tinggal di sebelah masjid ini, tetapi inilah kali pertama berpeluang masuk ke dalamnya,” kata salah seorang tetamu, Encik Loviirajaratnam.

Beliau cukup teruja dan gembira dengan kesempatan yang diperolehi ini.

“Selain itu, beliau kini mendapat pengetahuan yang lebih jelas lagi mengenai agama Islam dan peranan yang dimainkan oleh masjid.”

Ahli Dewan Negeri (ADN) Kampung Tunku, YB Lim Yi Wei turut berpeluang bersama-sama menikmati juadah hari raya juga menyampaikan hadiah duit raya kepada kanak-kanak yang hadir.

“Lebih 20 orang tetamu bukan Islam yang turut hadir tidak melepaskan peluang untuk menyertai aktiviti Jelajah Masjid yang diadakan,” ujarnya lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, tetamu bukan Islam yang lain turut teruja apabila mendapat penerangan mengenai ibadah solat yang dilakukan oleh umat Islam di dalam masjid.

“Tetamu wanita juga berpeluang mengenakan hijab di reruai “How Do I Look in Hijab?” dan mereka turut berpeluang bertanyakan sebarang persoalan mengenai agama Islam yang akan dijawab oleh para aktivis HCF.”

HCF berharap semoga lebih banyak lagi masjid yang dapat membuka pintu kepada masyarakat bukan Islam untuk mendapatkan informasi yang lebih tepat lagi mengenai agama Islam.

Tahniah kepada semua sukarelawan juga aktivis HCF yang meluangkan masa menyantuni masyarakat bukan Islam dalam program ini.

Semoga aktiviti Jelajah Masjid ini dapat diadakan lagi pada masa akan datang dengan mendapat sokongan penuh daripada institusi masjid keseluruhannya, insya-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia