Jualan Rahmah: Harga Barang Lebih Murah Hingga 30%

Jualan Rahmah: Harga Barang Lebih Murah Hingga 30% | IKRAM

KLANG – Semua pasar raya di seluruh negara disaran menyertai Jualan Rahmah iaitu antara cabang dalam kempen Inisiatif Rahmah yang bertujuan mengurangkan beban dan kos sara hidup rakyat terutama golongan B40.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, inisiatif baharu kerajaan itu merupakan program kempen jualan murah sepanjang tahun yang akan dilaksanakan oleh pasar raya di seluruh negara secara berperingkat.

Susulan itu, beliau berkata, pihaknya akan melakukan perbincangan dengan beberapa pasar raya besar dalam negara bagi menjalin kerjasama terutama melibatkan jualan harga murah.

Katanya, menerusi Jualan Rahmah itu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) boleh memberi permit notis jualan murah bagi mana-mana pasar raya melaksanakan program tersebut hingga maksimum empat bulan.

“Kita mensasarkan pasar raya yang terlibat akan menawarkan harga barangan keperluan hingga 30 peratus lebih murah berbanding harga pasaran. Susulan itu, semua pasar raya amat dialu-alukan untuk berkolaborasi menjayakan aspirasi sepanjang tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan Jualan Rahmah dan Kempen Penurunan Harga 1,000 Barangan Jualan Rahmah di Pasar Raya Econsave Pandamaran, di sini pada Rabu.

Menurut Salahuddin, program itu tidak melibatkan sebarang peruntukan kerajaan, sebaliknya menggunakan sepenuhnya kos menerusi hasil kerjasama dengan pemain industri sedia ada.

Dalam pada itu, katanya, Pasar Raya Econsave hari ini menjadi perintis inisiatif tersebut dengan 91 cawangannya di seluruh negara melaksanakan Jualan Rahmah hingga 22 April depan.

“Kempen yang dilaksanakan di pasar raya ini akan membabitkan penurunan harga barangan yang berpatutan hingga 30 peratus antaranya makanan kering, sabun basuh, tepung gandum susu formula dan lampin pakai buang bayi,” katanya.

Menurutnya, pemain industri dan orang ramai yang berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Jualan Rahmah itu boleh menghubungi Sekretariat Perdagangan Pengedaran dan Industri Perkhidmatan di talian 03-8882 5881/5905 atau -mel ke [email protected].

Sumber: Bernama | Foto: KPDN

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia