Juadah pelbagai etnik jadi tarikan

“Pelbagai jenis juadah tradisional Melayu dan pelbagai etnik akan dihidangkan dan pelbagai aktiviti menarik seperti persembahan budaya pelbagai kaum dan etnik, sudut pameran Islam, booth jualan,” kata Pengerusi Gabungan Dakwah Malaysia (GDM), Hj Nicholas Sylvester dalam satu sidang media sambutan itu hari ini.

Program ini dianjurkan bersama GDM, Kesatuan Kebangsaan Pekerja Pekerja Pihak Berkuasa Tempatan Semenanjung Malaysia (ANULAE DBKL) &  Allied Coordinating Committee of Islamic NGO (ACCIN) yang terdiri daripada 10 organisasi.

Tambah Nicholas, turut bersama memberikan kerjasama penganjuran kali ini ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Jabatan Penerangan Malaysia Wilayah Persekutuan, dan Jabatan Kerja Raya (JKR).

“Objektif penganjuran kali ini adalah untuk mewujudkan perpaduan dan keharmonian dalam masyarakat majmuk di Malaysia di samping menunjukkan Islam adalah satu cara hidup yang membawa rahmah kepada seluruh alam (Rahmatan Lil Alamin),” jelas beliau.

Menurutnya, pihak penganjur sedang berusaha untuk menjemput Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk merasmikan majlis tersebut.

“Antara jemputan kita adalah ketua-ketua agama dari masyarakat majmuk di Malaysia dan pemimpin-pemimpin tempatan dari pelbagai latar belakang.”

Ujarnya, turut diadakan dalam majlis ini adalah sumbangan kepada mereka yang kurang bernasib baik dan mereka yang diraikan dari golongan anak-anak yatim, orang tua, orang asli dan saudara baru.

“Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk menjemput semua lapisan masyarakat majmuk Muslim dan non-Muslim di Malaysia untuk bersama kami menjayakan sambutan pada kali ini. Sila datang beramai-ramai.”

Turut hadir dalam sidang media itu adalah Pengerusi ANULAE DBKL, En Zakaria Abdullah dan Pengerusi ACCIN, En Zuhri Yuhyi mewakili Pengerusi ACCIN.

Sebarang pertanyaan lanjut mengenai sambutan ini, boleh diajukan kepada Pn Che Anizah (018-3971841), En Shiham ( 013-4594518) atau Pejabat (03-41089669).                  

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia