Isu Taiwan: AS-China Di Kancah Perang?

Isu Taiwan: AS-China Di Kancah Perang? | IKRAM

Kementerian Luar China berkata, Taiwan adalah sebahagian yang tidak dapat dipisahkan dari China, percubaan Amerika Syarikat untuk menanganinya tidak akan berhasil. 

Manakala Washington berkata bahawa ia tidak mencetuskan krisis dengan Beijing, tetapi ia tidak akan membenarkannya untuk dihalang daripada berada di timur Lautan Pasifik sebagai kesinambungan krisis antara kedua-dua negara yang semakin memburuk selepas lawatan Speaker Dewan Rakyat AS Nancy Pelosi ke Taipei, baru-baru ini.

“Taiwan sentiasa menjadi sebahagian daripada China dan tidak akan menjadi sebaliknya,” kata Menteri Luar China, Wang Yi sambil menegaskan bahawa Amerika Syarikat tidak boleh menghentikan proses penyatuan.

Pada akhir mesyuarat menteri luar ASEAN, Wang Yi menegaskan bahawa PBB mengiktiraf kewujudan satu China dan negara-negara harus mematuhi prinsip ini, menyeru usaha bersepadu untuk memastikan pelaksanaan prinsip tidak campur tangan dalam hal ehwal negara lain.

Menteri Luar China itu juga menyatakan bahawa Amerika Syarikat tidak boleh melakukan kesilapan yang sama dan membenarkan lawatan lagi Speaker Dewan Rakyat ke Taiwan.

Dalam pada itu, Kementerian Pertahanan Taiwan berkata, 68 pesawat dan 13 kapal tentera China sedang menjalankan aktiviti di sekitar Selat Taiwan, hingga mendorong tentera Taiwan mengeluarkan amaran dan menggunakan sistem peluru berpandu di darat untuk memantau keadaan.

Perkembangan ketenteraan ini berlaku selepas lawatan Speaker Dewan AS ke Taiwan Rabu lalu, yang dikatakan untuk mengesahkan janji Amerika Syarikat untuk menyokong Taiwan dan berusaha untuk mengukuhkan hubungan dengannya.

Respons AS

“Kami tidak mencari krisis dengan China, tetapi kita tidak akan dihalang daripada menggunakan laut dan ruang udara di rantau Pasifik Timur,” kata White House.

Rumah Putih menegaskan, Amerika Syarikat bersedia untuk menangani mana-mana jalan yang dipilih oleh China, dengan menyatakan, Washington menjelaskan kepada duta China bahawa tindakan Beijing adalah sumber kebimbangan kepadanya, Taiwan dan rakan kongsinya di seluruh dunia.

Beliau menegaskan, tindakan ketenteraan China adalah tidak bertanggungjawab dan bertentangan dengan pemeliharaan keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan.

Kenyataan Rumah Putih itu adalah hasil daripada latihan ketenteraan China berskala besar, menyebabkan Washington memanggil duta China kerana membantah pelancaran peluru berpandu balistik China ke arah Taiwan.

Rumah Putih juga menekankan keinginan pentadbiran AS untuk memastikan hubungan komunikasi terbuka dan ketegasan dasar AS mengenai prinsip ‘Satu China.’

Dalam pada itu, Kementerian Luar China mengumumkan pada Jumaat bahawa ia telah menangguhkan rundingan iklim dengan Amerika Syarikat, serta kerjasama dalam mencegah jenayah rentas sempadan dan memulangkan pendatang tidak tetap, antara lapan langkah khusus.

Kementerian yang sama juga mengumumkan bahawa ia telah memutuskan untuk mengenakan sekatan ke atas Speaker Dewan Perwakilan AS dan keluarga terdekatnya sebagai tindak balas terhadap apa yang disifatkannya sebagai tindakan ‘berniat jahat dan provokatif’ beliau.

Sebaliknya, Washington Post melaporkan pada Rabu, Rumah Putih memanggil duta China semalam untuk mengutuk peningkatan aktiviti ketenteraan terhadap Taiwan, dan mengesahkan bahawa Amerika Syarikat tidak mahu krisis di rantau itu berterusan.

“Berikutan tindakan China, kami telah memanggil duta untuk membincangkan tindakan provokatif (China),” kata jurucakap Rumah Putih John Kirby kepada akhbar itu.

Revolusi Xinhai

Isu Taiwan pada asasnya adalah sejarah, jadi ia memerlukan waktu yang panjang untuk mendapatkan pemahaman yang lebih komprehensif mengenai tragedi ini, naratif yang berakar umbi dalam revolusi dan tiga watak.

Selepas Revolusi Xinhai atau Revolusi 1911 yang menggulingkan dinasti empayar terakhir di China (Dinasti Qing), Bapa China Moden, Sun Yat-Sen menubuhkan Republik China pada 1913, sebagaimana orang Cina memanggilnya pengasas republik itu.

Walau bagaimanapun, revolusi ini tidak mewujudkan sebuah negara China yang stabil seperti yang dikehendaki, tetapi mencetuskan percikan pertama untuk perang saudara yang akan meletus selepas itu. Keadaan terus bergolak dan panglima perang kekal dalam kawalan de facto negara.

Di sebalik keperibadian pemimpin yang berkarisma, Sun tidak berpihak kepada tentera, yang membuka pintu kepada jeneral terkenal dalam sejarah China moden, Chiang Kai-Shek, untuk meningkatkan pengaruhnya selepas mencapai kemenangan ke atas panglima perang di bawah panji negeri yang baru ditubuhkan.

Sememangnya, seperti yang dijangkakan, Chiang memegang tampuk pemerintahan negar, dan jawatan presiden Parti Kuomintang selepas kematian pengasasnya Sun pada tahun 1925.

Pada masa yang sama, Revolusi Bolshevik tercetus di Rusia pada tahun 1917 yang dipimpin oleh Vladimir Lenin dan Trotsky, yang mendorong sekumpulan pemuda Cina untuk mengikuti jejak model komunis Rusia, dan mereka mula membaca dan meniru kesusasteraan komunis, dan kemudian Parti Komunis China telah diasaskan, dan Mao Zedong muncul buat pertama kalinya dalam kancah politik di China.

Komunis dan Nasionalis di China

Rentetan pada mulanya, hubungan baik antara parti Komunis dan Nasionalis, kerana Parti Komunis yang masih baru tidak mempunyai wang, peralatan dan kuasa yang dinikmati oleh Parti Nasional.

Walau bagaimanapun, tidak lama kemudian bertambah kuat, dan perjuangan ideologinya dengan Parti Nasionalis bertukar menjadi konflik bersenjata, dan perang saudara yang tidak sama rata antara Komunis dan Nasionalis sebenarnya bermula.

Pertempuran antara kedua-dua pihak kekal dalam jarak terhad sehingga 1934, yang menyaksikan pengejaran terbesar dalam sejarah, yang dikenali sebagai Perarakan Panjang.

Tentera Nasionalis mengejar Tentera Merah Komunis dari tenggara China ke barat dan kemudian ke barat laut, pengejaran yang meragut nyawa 80,000 komunis daripada hanya 100,000, yang merupakan kekuatan Tentera Merah.

Pada tahun 1937, Jepun mengambil kesempatan daripada konflik dalaman di China, menduduki bahagian utara dan dengan cepat meluas ke pedalaman China, dan mengamalkan jenis pembunuhan beramai-ramai yang paling ganas yang tidak kurang kejamnya daripada pembunuhan beramai-ramai Nazi di Eropah.

Ini mendorong Jeneral Chiang Kai-Shek dan Mao Zedong untuk bersatu buat sementara waktu untuk menangkis pencerobohan Jepun yang tidak adil.

Sememangnya pakatan musuh bersama-sama dengan faktor-faktor lainnya, berjaya menghalau Jepun keluar dari wilayah China, seterusnya membuka halaman mengenai pencerobohan Jepun kedua. Sebaik sahaja askar Jepun terakhir meninggalkan China, perang saudara antara Nasionalis dan Komunis bersambung semula.

Kemenangan Mao, Pelarian Kai-Shek

Pada 10 Oktober 1949, Mao memanjat pelantar Kota Larangan di Dataran Tiananmen yang terkenal untuk mengumumkan penubuhan Republik Rakyat China, selepas berjaya dengan sokongan petani, orang miskin dan pekerja, untuk menghancurkan Pasukan Chiang Kai-Shek yang mempunyai peralatan, wang dan sokongan Barat.

Seterusnya, Kai-Shek dan rakan-rakannya melarikan diri ke Wilayah Fujian di selatan China, dan Komunis mengejar mereka sehingga meninggalkan seluruh tanah besar menuju pulau kecil yang didiami oleh sekumpulan petani dan nelayan yang dipanggil Pulau Taiwan.

Mereka mengambil alih pulau itu dan melindunginya di bawah undang-undang tentera untuk 40 tahun akan datang. Mao dan rakan-rakannya sibuk menyusun rumah, menyelesaikan masalah ekonomi, memburu saki-baki Kuomintang dan menyelesaikan perdebatan ideologi antara kiri dan kanan, malah dalam kalangan kiri sendiri.

Amerika tidak berhenti menyokong kerajaan Kai-Shek, tetapi menganggap ia satu-satunya kerajaan yang mewakili Republik China, dan Amerika enggan mengiktiraf Mao Zedong dan kerajaannya.

Percubaan Pulihkan Taiwan

Keadaan tetap tenang di Taiwan, sehingga ia muncul semula selepas Persidangan Bandung pada tahun 1955, Mao cuba berulang kali berunding dengan Amerika Syarikat untuk menghentikan sokongan kepada Taiwan kerana ancaman yang ditimbulkannya kepada Tanah Besar.

Tetapi Washington tidak mengendahkan semua percubaan ini dan meneruskannya. Sokongan untuk Kai-Shek, Amerika Syarikat secara eksplisit mengisytiharkan tiga prinsip tidak boleh dirunding.

  1. Amerika Syarikat tidak akan mengiktiraf kerajaan Mao Zedong
  2. Kerajaan Chiang Kai-Shek merupakan wakil tunggal Republik China
  3. Washington akan terus mengenakan sekatan ekonomi ke atas China (tanah besar). 

Berikutan pengisytiharan ini, Mao Zedong memutuskan pada mesyuarat di Bi Daihe, untuk memulihkan Taiwan.

Seterusnya pada petang 23 Ogos 1958, arahan telah diberikan kepada pasukan barisan hadapan di Fujian untuk melakukan pengeboman dan besar-besaran ke atas Tentera Kuomintang di Pulau Jinmen (Golden Gate).

Pengeboman itu berlarutan lebih dua jam, yang mana 30,000 peluru dilepaskan. Tragedi berlanjutan, artileri bersama dan pengeboman oleh tentera laut diteruskan. Jinmen telah dikepung dan diambil alih oleh pihak Komunis.

Pada ketika itu, Amerika segera campur tangan dan mengepung pulau tersebut, perbincangan bermula dan Mao akhirnya berundur selepas mencapai kemenangan separa ke atas Nasionalis.

Hubungan Bertambah Baik?

Seterusnya, pada 1960an, China telah memasuki konflik, kebuluran, revolusi budaya, dan perkara yang menjadikan pemulihan Taiwan sebagai isu yang lebih makmur jika dibandingkan dengan apa yang berlaku secara dalaman.

Keadaan itu berterusan sehingga Mao meninggal dunia, dan arkitek reformasi China, Deng Xiaoping mengisytiharkan keperluan untuk mengetepikan konflik ideologi dan menumpukan pada pembangunan ekonomi, dan mengekstrak fakta daripada fakta.

Sejak itu, hubungan China telah menyaksikan peningkatan yang luar biasa dengan Amerika Syarikat, yang akhirnya mengiktiraf kerajaan Republik Rakyat China dan memutuskan hubungan diplomatik dengan pulau Taiwan, kemudian China mendapat semula kerusinya di PBB.

Hubungan dengan pulau Taiwan telah kuat. Pada tahun 1992, China mengemukakan satu inisiatif yang dipanggil ‘Satu China, Dua Sistem,’ yang bermaksud bahawa hanya terdapat satu China di dunia, tetapi beberapa wilayahnya mempunyai hak untuk berkerajaan sendiri, seperti Taiwan, Hong Kong dan Macau.

Dan realitinya, inilah yang diakui oleh kebanyakan negara di dunia sekarang.

Tegang Sejak 2016

Hubungan China-Taiwan terus bertambah baik dan pada masa yang lain, ketegangan wujud disebabkan mengikut orientasi parti yang memerintah Taiwan, tetapi secara umum mereka adalah hubungan yang boleh digambarkan sebagai baik.

Dalam pada itu, jumlah pertukaran perdagangan meningkat dengan ketara, dan pelancong dari Tanah Besar telah dibenarkan pergi ke Taiwan untuk melancong, dan orang Taiwan datang ke Tanah Besar untuk bekerja mahupun melabur.

Sehingga ketibaan, Presiden Parti Progresif Demokratik, Tsai Ying-Wen yang meningkatkan ketegangan dengan menyeru agar Taiwan berpisah sepenuhnya dari China.

Namun apa yang peliknya, kerajaan China masih lagi bersabar dalam menangani isu Taiwan. Keamatan provokasi semakin kuat selepas Amerika Syarikat menyediakan Taiwan dengan penghantaran senjata canggih, mengabaikan semua ancaman diplomatik yang dilancarkan oleh Beijing.

Akhirnya, lawatan Nancy Pelosi mencetuskan sesuatu seperti jerami yang terakhir mematahkan punggung unta, bagi negara itu.

Perang Akan Tercetus?

Realitinya, penyelesaian melalui ketenteraan boleh dilakukan di meja rundingan tetapi ia bukan pilihan pertama China. Pertama, kerana Amerika Syarikat mempunyai enam pangkalan tentera di rantau ini, dan tindak balas Amerika Syarikat akan segera dan ganas.

Sebagaimana China menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya dan Taiwan sebagai rakyatnya, adalah tidak munasabah untuk memfitnah rakyatnya sendiri. Selain itu, tiada justifikasi antarabangsa untuk China melakukan tindakan melulu itu.

Hampir semua negara di dunia, termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, menyokong pemahaman Satu China, Dua Sistem.

Selain itu, China akan memaksa Taiwan untuk berundur daripada idea-idea pemisahan dalam beberapa cara.

Sebagai contoh, Taiwan sangat bergantung kepada China dari segi ekonomi, dan Taiwan mempunyai kilang besar di Tanah Besar, diketuai oleh Foxconn, pengeluar utama produk Apple, American.

China mungkin menggunakan ‘kad’ ketenteraan, dan ia akan menjadikan perarakan dan latihan ketenteraan sebagai perkara biasa.

Tindakan itu akan sentiasa meletakkan Taiwan di bawah tekanan, selain akan menghalang pergerakan navigasi dan udara, yang mana akan menjejaskan bekalan yang pulau itu bergantung.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia