Isu Sabah: Cari Penyelesaian Damai – IKRAM

IKRAM khuatir pertumpahan darah yang telah berlaku, jika tidak ditangani dengan baik, boleh mencetuskan persengkataan berdarah yang berpanjangan atas nama menuntut bela untuk membersihkan maruah yang tercalar. Kelebihan kekuatan ketenteraan di pihak kita tidak harus mendorong penggunaannya untuk penyelesaian jangka pendek.

IKRAM menggesa agar dicari penyelesaian damai yang lebih menjamin keselamatan dan kedamaian jangka panjang. Isu tuntutan mereka perlu diselesaikan menerusi rundingan di antara negara atau pengadilan (arbitration) di peringkat antarabangsa.


IKRAM menyeru agar isu ini tidak dipolitikkan kerana nyawa pasukan keselamatan kita dan orang awam menjadi pertaruhan. Sebaliknya semua pemimpin politik sepatutnya berkerjasama dan memberi tumpuan untuk mencari penyelesaian damai secepat mungkin.

IKRAM mengajak rakyat untuk sama-sama berdoa dan mengadakan solat hajat agar Allah s.w.t. membuka jalan penyelesaian yang terbaik dan tiada lagi pertumpahan darah.

Hj. Zaid Kamaruddin

Setiausaha Agung

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia