USRAH AULAD BIL 2/2015

USRAH AULAD 3

Bagi anak-anak sekolah rendah, usrah dimulakan dengan bacaan tilawah Surah As-Syam dan tadabbur ayat. Anak-anak pra sekolah pula membacakan 4 surah pendek bersama. Pengisian adalah berkisar tentang kekuasaan dan kehebatan Allah Yang Maha Mencipta dan pentingnya menjadi Khalifah Allah yang memelihara alamnya.

Setelah usrah ditutup, anak-anak memulakan aktiviti membina istana pasir mengikut kumpulan. Tepat jam 6.15 petang, peserta dikumpulkan untuk makan dan sesi penutup. Selain itu, Projek Pecah Tabung Ramadhan juga dilancarkan dengan mengagihkan 1 tabung 1 keluarga. Peserta akan memulakan aktiviti menabung sehingga 27 Jun untuk acara pecah tabung, membeli barang dan kemudian mengedarkannya kepada yang memerlukan.

Sementara anak-anak berusrah, ibu-ibu yang hadir juga sempat mendengarkan taujihat tentang Tarbiyatul Aulad dari Timb. Ketua Wanita IKRAM iaitu Puan Husna. Semoga aktiviti ini membawa banyak manfaat. InsyaAllah!

Terima kasih pada semua yang menjayakan.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia