Surah Qaf: Peringatan Hari Akhirat

PERINGATAN TENTANG HARI AKHIRAT

 

Bukti tentang kebangkitan semula ada di sekeliling manusia. Pada alam langit dan bumi. Pada tanah landai dan gunung-ganang yang terkandung khazanah dan rezeki. Pada kebun-kebun dan biji-bijian yang menumbuhkan pelbagai jenis tanaman.

Pada umat-umat terdahulu yang ingkar dan mendustakan hari kebangkitan. Umat-umat yang Allah telah musnahkan dengan kekuasaan-Nya. Pada penciptaan manusia, pengetahuan manusia dan segala hal ehwal dirinya.

Allah pasti membangkitkan semua manusia di hari yang dijanjikan. Dengan tiupan sangkakala. Manusia semua berbondong-bondong ke mahsyar. Setiapnya bersama malaikat pengiring dan malaikat saksi. Dan ditentukan syurga dan neraka.

Demikian antara yang dibincangkan oleh Ustazah Dr Sofiah Samsudin dalam program Bicara Wanita: Kuliah Tafsir Surah Qaf: Bahagian kedua yang diadakan pagi tadi di Surau Darul Falah, Gombak. Ustazah Sofiah Samsudin merupakan pensyarah di Kuliyyah Pengajian al-Quran dan as-Sunnah, UIAM.

Program yang dihadiri oleh 21 orang peserta ini dijadualkan bersambung ke Bahagian Tiga pada 17 Jun 2016. Program ini merupakan program bulanan anjuran bersama Surau Darul Falah dan Wanita IKRAM Daerah Batu.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia