Seminar Keibubapaan Tekankan Kepentingan Pendidikan Ibu Bapa

Seminar_ini_dibimbing_oleh_Dr._Azlina_Roszy_bt_Mohd_Ghaffar_Pakar_Konsultan_Psikologi_Klinikal_Hospital_Pakar_An-Nur._.jpg

 

Dalam seminar itu, beliau menekankan betapa peranan ibu bapa sangat penting dalam mencorakkan peribadi, watak dan karakter anak-anak.

Menurut pengarah program pula, Kamisah binti Madhan, tajuk seminar ini sengaja dipilih untuk menarik perhatian pihak yang difokuskan iaitu ibu bapa. Ibu bapa merupakan teraju terpenting dalam pembentukan peribadi anak-anak. Merekalah yang membina watak anak-anak kerana pendidikan di rumah lebih banyak mempengaruhi tingkah laku anak-anak.

Tambahnya lagi, meningkatnya keruntuhan moral dan pelbagai gejala sosial merupakan indikator kepada keruntuhan institusi keluarga. Maka pendidikan keibubapaan amat penting untuk dititikberatkan pada masa kini.

Beliau berharap agar segala ilmu yang disampaikan dalam seminar ini boleh dijadikan panduan dan seterusnya dikongsi bersama mereka yang tidak berkesempatan untuk hadir.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia