Rumah Kami Di Bulan Ramadhan

rumah kami di bulan ramadhan

Penceramah berkongsi ibadah puasa dalam itipati surah Al- Baqarah:183-187, yang mana puasa diperintahkan kepada kaum terdahulu dan adalah khas orang yang bertaqwa.

Kemuliaan bulan Ramadhan adalah sangat istimewa kerana hanya bulan Ramadhan disebut di dalam Al-Quran. Penceramah juga mennyentuh doa yang sesuai untuk dibaca di bulan ramadhan ialah doa yang diajarkan oleh Rasulullah kepada Aisyah iaitu doa memohon keampunan.

Seterusnya, sunnah Rasulullah di bulan Ramadhan ialah untuk iktikaf di masjid di 10 Ramadhan terakhir. Jadi para wanita disarankan agar mengaturkan urusan rumahtangga bagi membolehkan ibadah puasa termasuk iktikaf di masjid.

Kaum ibu boleh menyediakan hidangan yang sihat. Untuk mengaktifkan sedekah, ibu boleh menyediakan tabung sedekah untuk anak-anak kumpulkan wang untuk disedekahkan.

Moga Ramadhan ini menjadikan kita antara ‘mudah-mudahan mereka bertaqwa’ dan kembali kepada fitrah yang suci dari dosa untuk merayakan Hari Raya Aidil Fitri.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia