Projek Hijau Pupuk Keluarga Hargai Alam Sekitar

projek hijau ikram junior

Atas kesedaran ini IKRAM Junior Wilayah Persekutuan telah mengambil initiatif menjayakan PROJEK HIJAU PENANAMAN POKOK IKRAM JUNIOR DAN KELUARGA pada 6 Ogos 2016 bertempat di FRIM Kepong.

Projek ini dijayakan dengan penglibatan aktif 64 orang peserta (kanak-kanak, dewasa). Program dimulakan dengan ucapan , taklimat dan senaman ringkas serta bacaan doa. Seterusnya, para peserta menikmati keindahan flora disamping perkongsian spesis tumbuhan hutan oleh renjer FRIM dengan merentasi laluan sepanjang 2.5km sebelum ke tapak penanaman.

projek hijau ikram junior 2

Keterujaan terpancar pada riak muka peserta ketika demonstrasi penanaman pokok ditunjukkan oleh wakil FRIM. Dengan semangat dan kegigihan setiap peserta pelbagai lapisan umur sebanyak 40 anak pokok buah hutan berjaya ditanam.

Setiap peserta juga dibekalkan sepohon anak pokok sebagai cenderahati sebagai simbolik Projek Hijau Penanaman Pokok IKRAM Junior dan keluarga tidak hanya terhenti pada program ini. Peserta dikehendaki memelihara setiap anak pokok dan perlu mengambil gambar pokok yang berusia seminggu untuk dikongsikan di media sosial yang telah disediakan oleh jawatankuasa program.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia