Perutusan YDPN IKRAM Sarawak sesi 2020-2022

 
PERUTUSAN YDPN 2020 V4.jpg
 
IKRAM Sarawak, Bersedia Berkhidmat
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
 
Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT yang telah mengurniakan rahmat dan nikmatNYA ke atas setiap diri kita. Kesyukuran juga dipanjatkan kepada Allah SWT atas pemilihan kepemimpinan baharu Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Negeri Sarawak bagi sesi 2020-2022 semasa Majlis Perwakilan Negeri (MPN) yang lepas.
 
Sekilas pengenalan IKRAM Sarawak merupakan sebuah NGO Islam yang berfokuskan kepada aspek Dakwah, Tarbiah dan Kebajikan dalam masyarakat majmuk. IKRAM Sarawak mempunyai beberapa cawangan organisasi iaitu IKRAM Kuching, IKRAM Kota Samarahan, IKRAM Sibu, IKRAM Bintulu dan IKRAM Miri. Malahan IKRAM Sarawak turut mempunyai ahli di Brunei dan juga Indonesia. 
 
 
Sebagai Muslim, kami percaya bahawa prinsip dan nilai-nilai Islam merupakan unsur yang penting dalam pembangunan negara, dan jika dijelaskan dengan betul, ia bahkan dapat diterima dalam masyarakat yang berbilang budaya dan agama seperti di negeri dan negara kita.
 
IKRAM Sarawak beriltizam untuk terus komited dalam aspek perkongsian dan muafakat yang kukuh antara pelbagai pemegang taruh, tanpa mengira kaum atau agama. Kami bersedia berkhidmat untuk negeri dan negara dengan memberikan sumbangan terbaik dengan kadar kemampuan kami.
 
Dalam kesempatan ini, saya menyeru semua ahli IKRAM Sarawak terus siap sedia untuk bersama-sama melakukan perubahan dengan memperbaiki diri seterusnya meningkatkan amal soleh serta menyumbang khidmat dan menyebarkan kebaikan kepada keluarga, ummah, masyarakat dan negara.
Marilah berazam untuk membangunkan negara ke arah yang lebih baik, rahmah, makmur dan dibebaskan dari wabak yang melanda ini serta mendapat keampunan Allah SWT sebagaimana yang disebut dalam al-Quran sebagai “baldatun tayyibatun warabbun ghafuur”.
 
 
Marilah kita bersama-sama terus berusaha untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT, memohon keampunan dan melipatgandakan usaha dalam persiapan menuju Ramadan 1441Hijrah yang bakal tiba.
 
“Ya Allah Yang Maha Penyayang! Kami memohon agar dengan rahmat dan perlindungan-Mu, negara kami ini dan seluruh rakyatnya dikekalkan dalam keamanan dan kesejahteraan. Tanamkanlah rasa rahmah dan kasih sayang antara kami, kekalkanlah perpaduan dalam kalangan kami. Semoga dengannya negara mendapat keberkatan, keredaan dan keampunan-Mu.”
 
 
Abg Mohd Shukri bin Abg Muis
Yang Dipertua 
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Negeri Sarawak

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia