Perkhemahan SRIAAK Membentuk Ketahanan Fizikal dan Kreativiti Pelajar

 

Perkhemahan Sekolah Rendah Islam al-Amin Kuching (SRIAAK) yang julung-julung kali diadakan ini disertai oleh 23 murid yang terdiri daripada murid tahun 3 dan 4 yang ditemani oleh sembilan guru.

Antara aktiviti yang diadakan termasuklah aktiviti pengisian rohani, kuiz, memasak, qiamullail dan beberapa aktiviti berbentuk amali termasuklah amali simpulan dan ikatan, perkhemahan, asas pertahanan diri dan bantu mula.

Menurut Ullifah binti Masykuri, salah seorang guru yang menyertai perkhemahan ini menyebut, para pelajar sangat berdisiplin dan mengikuti program dengan baik. Selain mereka juga kelihatan seronok sepanjang aktiviti ini dijalankan.

Sekolah yang bertemakan “soleh wa musleh” yang bermaksud baik dan membaiki ini terletak di Lot 6790, Lorong Matang Jaya 4 telah beroperasi sejak tahun 2012 lagi. Ia didaftarkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia Bahagian Pendidikan Swasta dan Jabatan Agama Islam Sarawak.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia