Muktamar Kepemimpinan Belia Islam Sarawak 2015 – ‘Menggilap Potensi, Mendidik Generasi’

Ucaptama_oleh_Tuan_Haji_Shahrin_Awaluddin_Ketua_Pegawai_Eksekutif_WAMY_Malaysia_bertajuk_Antara_Semalam_dan_Hari_Ini.jpg

Ucaptama oleh Tuan Haji Shahrin Awaluddin, Ketua Pegawai Eksekutif WAMY Malaysia bertajuk ‘Antara Semalam dan Hari Ini’. Beliau menekankan bahawa suatu masa dahulu Islam merupakan suatu tamadun yang agung dan mempunyai banyak peranan dan sumbangannya kepada dunia sebelum ia jatuh. Oleh yang demikian, belia harus berperanan aktif dalam membina semula peradaban Islam.

Pelbagai aktiviti diadakan seperti sidang pleno, diskusi dalam kumpulan dan simulasi kepimpinan. Sidang pleno bertajuk Agenda Kepemimpinan Belia Sarawak yang menampilkan seorang moderator, saudara Zahid (WAMY Malaysia) dan tiga panelis belia daripada pelbagai institusi dan bidang iaitu Ustaz Amin (HIKMAH), Dr. Ariff (IKRAM Health) dan Ustazah Wardyawaty (IKRAM Musleh).

Perasmian penutup disempurnakan oleh wakil YB Tuan Ripin bin Lamat, ADUN N62 Lambir iaitu Mohd Ibrahim bin Husli selaku Ketua Pemuda PBB cawangan Senadin. Beliau berpesan bahawa belia harus mengambil contoh sahabat Rasulullah SAW dalam membawa tanggungjawab dakwah dan membawa kebaikan kepada masyarakat. Beliau turut menyeru kepada semua belia agar berperanan aktif dalam masyarakat kerana belia mempunyai impak yang besar dalam menentukan hala tuju negara kita.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia